Gerdau om Naturskolan: ”Vi får se var vi landar”

Kommunstyrelsen ska på måndag avgöra om Nacka naturskola i Velamsund läggs ner eller blir kvar. Kommunalrådet Mats Gerdau säger till Mitt i att diskussioner återstår och att inget är klart.

  • Publicerad 12:57, 10 jan 2020

Naturskolan i Velamsund kostar Nacka kommun 1,5 miljoner kronor per år. Skolförvaltningen har föreslagit att skolan läggs ner. På måndag fattar kommunstyrelsen beslut i frågan.

Klart är sedan tidigare att Socialdemokraterna vill bevara skolan. Men hur gör den styrande Alliansen med Moderaterna i spetsen?

Kommunalrådet Mats Gerdau (M) ger inga besked när Mitt i når honom på fredagen. Å ena sidan pratar han om behovet av besparingar, till följd av det ändrade utjämningssystemet mellan kommunerna.

– Staten har dragit 40 miljoner för oss. Någonstans måste vi spara. Vår produktionsdirektör för Välfärd skola har bedömt att den här besparingen är den minst smärtsamma för skolan i Nacka, säger han.

Över tusen personer har skrivit på för att rädda Naturskolan

Å andra sidan medger han att Naturskolans undervisning om natur, miljö och klimat fyller en viktig funktion.

– Det är väldigt angeläget att våra barn får kompetens på det här området.

På torsdagen fick Mats Gerdau ta emot en protestlista med nästan 1200 namnunderskrifter mot nedläggningsplanerna. Men om det påverkat hans och Moderaternas ställningstagande återstår alltså att se.

– Vi ska diskutera frågan och så får vi se var vi landar på måndag.

Fakta

Har funnits sedan slutet av 80-talet

Nacka naturskola i Velamsund startade vid årsskiftet 1988/89 och arrangerar temadagar om natur, miljö och hållbarhet för förskolor och skolor.

Naturskolan har även fortbildning för lärare.

Under 2019 besöktes Naturskolan av 2600 barn och ungdomar, fördelade på 111 grupper från 29 skolor och förskolor.

Det är en ökning jämfört med 2018 då 25 skolor besökte Naturskolan.

Källa: Nacka kommun
Visa merVisa mindre