Leende. ”Du ska alltid ha ett litet smil på läpparna”, brukade Gerd Wallins mamma säga. Foto: Johannes Liljeson

Gerd hjälper andra att nå sina mål

Det är driv i Gerd Wallin, hon har en glöd att förmedla. Den glöden har hon nytta av när hon coachar andra att hitta rätt i yrkeslivet. Hon är Rönningebo sen födseln.

  • Publicerad 21:13, 8 feb 2015

När Gerd Wallin gick in i väggen, som det populärt heter, visade det sig först som utmattningssyndrom, sen som utmattningsdepression.

– Man ska ta hjälp, av familj eller rådgivare, det är viktigt, säger hon.

Det är svårt att tro på diagnosen när man ser henne. Hon är energisk som få och det är mycket som är på gång. Mest är det coaching av olika slag. Hon är certifierad coach och lägger mycket fokus på varumärket.

– Så fort du kommer ut ur magen så är det ju varumärket som gäller. För några år sedan visste jag inget om vad det var. ”Men vadå, det är väl den där skylten, Påhls eller Findus?”.

Gillar spex

Hon berättar om vikten av att profilera sig, och frågan blir förstås vad Gerd Wallins varumärke är. Här finns så mycket att hålla reda på. Sång och show är en del. I trettio år har hon sjungit i en barbershopkör som heter Rönninge show chorus.

– I november sjöng vi på Carnegie Hall i New York. Visst är det fint, frågar hon, och visar en bild.

Och Gerd Wallin har alltid varit något av en scenmänniska. Hon kan berätta en historia och hon gillar spex. Hon berättar om hur hon leker med barnbarnen.

–Jag brukar ta med mig körhattar och så showar vi!

Musikbanan började hon redan som ung då hon gick i Adolf Fredriks musikskola och fick sånglektioner. Hon ville bli operasångerska, men lärarinnan var för tråkig. Sedan visste hon inte riktigt vad hon skulle göra och det slutade med att hon hoppade av. I stället åkte hon till München och blev barnflicka åt den svenska sångerskan Nina Lizell.

Merca på autobahn

– Man åkte Merca med killarna på autobahn. Och de hade värsta musikpubarna. Och så fick man såna där äppelsnaps, Apfelkorn, berättar Gerd Wallin och skrattar.

Men kärleken till sin blivande man, som Gerd träffat strax innan hon åkt, drog henne hem till Sverige.

Sprang runt naken

Uppväxten i Rönninge minns hon också med glädje, och berättar om hur hon och hennes fyra systrar bara kunde bada en gång i veckan.

– Då sprang jag runt naken och skrek, jag är renast, jag är renast!

När hennes pappa gick bort 1981 så fick hon möjlighet att köpa familjehuset från dödsboet. Familj är något som känns centralt för Gerd Wallin. Hon berättar om moderns död förra året, och det syns hur nära det är i tiden.

– Man trodde att hon var odödlig. Hon fick lårbensbrott, cancer, diabetes… Hon älskade människor, precis som jag. Och frågade alltid, vad behöver du?

Det är speciellt en fras hon berättar att hennes mor alltid brukade säga till henne, som på något sätt sammanfattar Gerd Wallin där hon sitter nu.

– Du ska alltid tänka på att ha ett litet smil på läpparna.

Karriärcoach

Namn: Gerd Wallin.

Ålder: 56 år.

Bor: I Rönninge.

Jobbar: Som karriärcoach och konsult. Gerd Wallin är certifierad coach från Coachutbildning Sverige AB.

På webben: www.coachingochkonsult.se/kontakt

Annat: Var med och startade upp lokalavdelningen för nätverket Qoola Qvinnor i Södertälje.

Framtidsplaner: Vill börja erbjuda karriärcoaching på Salems bibliotek.

Visa merVisa mindre