Johan Lindholm och Mathias Wellström har tillsammans med några isälskare startat en insamling för att få till två isar på Danderydsvallen. Foto: Jens Kassnert

Ger inte upp hoppet för två isar på Vallen – startar insamling

700 000 kronor. Det är vad som krävs för att få till två isbanor på Danderydsvallen istället för en. Nu startas en insamling för att bevara isarna.

  • Publicerad 17:21, 4 dec 2019

När Danderyds kommun klubbade budgeten för det kommande året fanns investeringar på Danderydsvallen med. Dock räcker den investeringen bara till en hockeyrink. Den mindre isen skulle tas bort.

Det har flera föräldrar vänt sig emot. Något som Mitt i tidigare har rapporterat om.

– Att återställa en idrottsplats till sitt ursprung känns ju självklart mest logiskt. Särskilt när det inte kostar så mycket mer. Samtidigt har vi alla, som är engagerade i isgruppen, förståelse för vår kommuns ekonomiska läge, säger Mathias Wellström som är ordförande i den nystartade TIIF – Två isar ideell förening.

De som nyttjar Danderydsvallen menar att den lilla isen är den som de flesta i kommunen har nytta av vid sidan av träningar och annat som bedrivs på den stora isen.

Den mindre isen på vallen är den yta där små barn lär sig att åka skridskor. Den är öppen dygnet runt och där behöver man inte vara rädd för att ens 5-åring ska bli träffad av en puck, säger Mathias Wellström.

Kommunen satsar på Danderydsvallen – lägger 10 miljoner kronor

Har en plan

Eftersom det saknas runt 700 000 kronor har isgruppen föreslagit kommunen att de kan stå för den kostnaden om båda isarna blir kvar. Detta har kommunen accepterat och nu har en insamling startats. Och föreningen är säkra – de kommer få in pengarna.

Självklart får vi in pengarna. Det finns en genomarbetad strategi och plan för att lyckas. Där vi kommer bearbeta både lokala företagare och engagerade invånare. Många har redan sagt att de är intresserade.

Det är inte en kostnad utan en investering

Mathias Wellström

Redan innan insamlingen officiellt har startat har de redan fått in 35 000 kronor. Nu startar jakten på att tillsammans med kommunen hitta finansiering.

– Vi ser möjligen på det här på ett lite annat sätt. Att vi primärt investerar i folkhälsa och aktivitet. Att vi ger våra barn och ungdomar något att göra, som samtidigt är gott för kropp och själ. Det vill säga, att det inte är en kostnad utan en investering.

Om insamlingen misslyckas och isgruppen inte når målet eller om det visar sig att kommunens budget faktiskt räcker till att skapa två isar, kommer pengarna att betalas tillbaka till de som bidragit.

– Det krävs inte mer än 300-400 stycken bidragsgivare för att lyckas, tror vi. Finare julklapp kan man inte ge sina barn.

En hemsida har skapats med information till den som vill bidra till det nya Danderydsvallen.

Omfattande protest mot att lägga ner isbanor på Danderydsvallen