Georgios om sin svåra superkraft

Han har alltid känt sig annorlunda, men genom att få rätt stöd och medicin har Georgios Karpathakis liv förändrats radikalt. 

 • Publicerad 07:41, 14 feb 2017
 Täbybon Georgios Karpathakis blev känd i hela Sverige när han sommarpratade i P1. Första upplagan av debutboken ”Underbara ADHD – den svåra superkraften”, som släpptes i början av januari i år, sålde slut direkt.
– Alla känner någon som har ADHD, en mamma, kompis, flickvän, man kan relatera till det samtidigt som det har saknats den här typen av bok som jag har skrivit, konstaterar Georgios när Mitt i Täbys reporter träffar honom över en kopp kaffe i Täby Centrum.
Georgios har alltid känt sig annorlunda, men hans liv har blivit bättre sedan han fick ADHD-diagnos. 
– Jag har en trygghet i mig själv som jag inte hade innan. Diagnosen blev den sista pusselbiten som gjorde mitt kropps pussel komplett.
Georgios talar också om betydelsen av sin familjs stöd. De har alltid funnits där för honom trots att han många gånger har känt att han svikit. 
– Deras kärlek är nog förklaringen till att jag sitter här i dag.
”Allra mest lugn blev jag när jag drack och tog kokain.”
Georgios Karpathakis
Han hade viljan att lyckas, men berättar att det ändå blev fel och konflikter med lärare och skolkamrater. Han var tretton när han upptäckte spriten.
– För mig var det självmedicinering för att hitta ett lugn som jag inte hittade någon annanstans. Allra mest lugn blev jag när jag drack och tog kokain. Ett farligt lugn.
Han berättar också om när han stötte ihop med en kille som väckte minnen från detta jobbiga förflutna.
– Det visade sig att jag hade misshandlat honom. Jag kommer inte ihåg det. 
Georgios fick sin ADHD-diagnos när han för sjätte gången på fyllan försökt ta sitt liv och hamnade på psykmottagningen i Täby. 
– Det har alltid varit en balansgång mellan himmel och helvete och jag hade marginalerna på min sida. Jag har vänner som det inte gått så bra för. Barndomsvänner som hamnat snett, är fast i drogträsket eller sitter i fängelset och en hel del människor som har gått bort. Det kunde ha varit jag. 
Är din familj fortfarande oroliga för dig?
– Jag vet inte. Mamma och min extrapappa var ju orolig jämt och mina systrar också. Nu är de nog mest oroliga för att jag ska jobba för mycket – för jag gör ju inget lagom, säger Georgios och ler stort.

Mitt i Täby träffar Georgios Karpathakis på ett kafé där det är stimmigt. ”Alla ljud, ljus eller dofter går rakt in”, konstaterar han. Foto: Anna Alexandersson

 

På det stimmiga kaféet sitter en proper och vältalig kille, som rastlöst studsar med benet och kanske lite väl ofta rufsar sig i håret. Georgios konstaterar att platsen för intervjun kanske ändå inte var så väl vald. 
– Jag har inte det intrycksfiltret. Alla ljud, ljus eller doft går rakt in varje dag. När man lever i ett informationssamhälle är det väldigt jobbigt. Det är därför jag byter tunnelbana för att undvika Drottninggatan och har hörlurar på mig. Jag lyssnar hellre på grekisk musik.
Georgios kallar ADHD den svåra superkraften eftersom det har tagit lång tid att vända den till en positiv drivkraft. Första kapitlet i boken heter ”Ljuvliga jävla ADHD”.
– Även om det tog ett tag för mig att landa i diagnosen så var det en förutsättning för att börja må bättre. Men jag kämpar varje dag.
Många gånger var han på väg att ge upp när det var svårt att ställa in medicinen. Det är inget mirakelpiller, understryker han. Men det ger honom en stadigare grund.
– När jag vaknar på morgonen och inte har tagit min medicin är det bra drag och på kvällen när medicinen gått ur är jag också intensiv. Det är nog min flickvän som märker det mest. Jag är nog både lite rolig och jobbig.
”Jag går mig själv på nerverna ibland.”
Georgios Karpathakis
När jag lyssnade på Georgios sommarprat fastnade jag vid den hudlösa kärleksförklaring som han gav en före detta flickvän som inte nämns vid namn. Han skulle älska henne för alltid, sa han.
Och vet ni, de har hittat tillbaka till varandra nu. Om ett par veckor flyttar de ihop, berättar han. Då lämnar han lugna Täby för brusiga innerstan.
Är du svår att leva med?
– Ja, jag skrev om det i boken att jag aldrig skulle orka leva med någon som mig själv. Jag går mig själv på nerverna ibland.
Georgios konstaterar att han är mindre hyperaktiv i dag. Behöver inte vara Batman i luciatåget. Och inte Rambo på stan. Och han kan ta vara på fördelen med att ha hyperfokus. 
– Om man får de förutsättningar och den hjälp man behöver så kan det vara en superkraft.

Fakta

Så påverkar ADHD Georgios Karpathakis

Georgios Karpathakis anser att ADHD påverkar honom både positivt och negativt och kallar därför ADHD för ”den svåra superkraften”:

PLUS

 • Hyperfokus
 • Outtröttlighet
 • Nyfikenhet
 • Enorm drivkraft
 • Kreativitet
 • Oräddhet
 • Mycket energi

 

MINUS

 • Dålig impulskontroll
 • Lättstörd
 • Rastlös
 • Hyperaktiv
 • Lättirriterad
 • Humörsvängningar
 • Sömnsvårigheter
Källa: Boken Underbara ADHD Den svåra superkraften
Visa merVisa mindre

Fakta

Detta är ADHD

ADHD är en funktionsnedsättning som innebär att den person som har fått diagnosen lider av bristande uppmärksamhet med eller utan att samtidigt vara överaktiv och impulsiv. ADHD står för Attention Deficit Hyperactivity Disorder.

För att en person ska få diagnosen krävs att flera kriterier uppfylls, bland annat ska symtomen funnits med sedan barndomen och försvåra vardagen.

För elever med ADHD kan det innebära att de har svårt att hålla fokus på skoluppgifter som inte engagerar dem. De glömmer saker de måste göra och skjuter upp tråkiga uppgifter. En del har svårigheter att sitta still, vänta på sin tur och pratar för mycket.

Ärftlighet är den viktigaste orsaken till ADHD. Drygt fem procent av barn i skolåldern har ADHD. Ungefär hälften av dessa barn uppfyller inte längre diagnoskriterierna som vuxna, överaktivitet och impulsivitet har avtagit och de har hittat strategier för att få vardagen att fungera.

Källa: Källa: Underbara ADHD
Visa merVisa mindre