Georg Köhn har lyckats bli av med 100 kilo. Foto: Louise Kristoffersson

Georg ger bort äpplen – hoppas träffa äldre dam

Om man har alldeles för mycket frukt och gärna vill småprata lite med trevliga äldre damer, vad gör man då? Jo, då gör man som Georg Köhn från Bällsta.

  • Publicerad 18:06, 11 sep 2018

”Gratis äpplen, gratis äpplen. Ta och gör mos!”

Georg Köhn står på Torggatan i Vallentuna centrum och delar ut 2-kilospåsar med äpplen från sin trädgård. Detta ymniga fruktår har han fått oerhörda mängder i sin trädgård i Bällsta. Och för att de inte ska gå till spillo vill han nu dela med sig av överflödet.

Hundra kilo

– Jag är uppvuxen i den generation som inte vill kasta något i onödan. När min fru levde gjorde vi alltid vin av äpplena. Men i år är det så mycket, de ligger överallt på marken. Ärligt talat är jag så jävla trött på äpplen nu, skrattar han.

Så nu står han här i centrum och skänker bort sin frukt. Det är fjärde gången han är här på ett par veckor. Hittills har han lyckats bli av med nästan hundra kilo.

Trevliga damer

Han har ett skäl till att stå här.

– Det är ju ett sätt att kanske få samtala lite med någon trevlig äldre dam också, säger han och plirar med ögonen.

”Äpplen gratis, äpplen gratis” ekar det över gågatan.

Just denna småruggiga septemberdag är det få som vill ta emot hans generösa erbjudande. Folk går förbi, skakar på huvudet, några ursäktar sig med att de redan har mängder med frukt i sina egna trädgårdar.

– De här är de sista sommaräpplena som jag skakade ner ur träden i morse. Nu har jag snart inga kvar, jag får se hur det blir med vinteräpplena. Kanske kommer jag tillbaka till centrum när de mognat.