Genväg mellan Rinkeby och Kista

Nu är den hittills kortaste vägen, som bilder ihop Rinkeby och Kista, färdig att användas. Mitt i tog en premiärpromenad. Följ med du också, klicka på filmen.

  • Publicerad 08:44, 19 maj 2016

En 600 meter gångväg är nu klar att använda mellan Rinkeby och Kista. Den slingrar sig genom Järvafältet, över igelbäcken, omgärdad av kohagar och fält. Ta en testpromenad redan nu och klicka på filmen nedan.

Stockholm stad, som ansvarar för bygget har valt att inte anlägga med asfalt utan använt grus. Vägen är upplyst och har särskilt belysta platser längs med promenadstråket, för att göra platsen tryggare.

När Mitt i promenerar möter vi Mohamed Ali. Han berättar att han de senaste veckorna, sedan stråket öppnats, använt vägen varje dag.

– Jag är arbetslös och söker jobb som bilmekaniker. Det finns ingen arbetsförmedling i Rinkeby så då promenerar jag varje dag till Kista, för att söka jobb. Det är härligt och enklare nu.

Det finns sedan tidigare en cykelväg mellan Rinkeby och Kista, men den är betydligt längre och går runt fältet istället för över det.

– Det känns häftigt att vara delaktig till att binda ihop områden på det här sättet, säger Lena Berg, byggprojektledare på Stockholms stad för Promenaden, Rinkebyterrassen och Rinkebystråket.

Tanken är att ha den officiella invigningen av promenadstråket nästa vår. Då hoppas staden också på, att inviga torget på Rinkebyterrassen, som just nu byggs och kommer att länkas samman med gångvägen.

En del som Mitt i pratar med oroar sig för att gångvägen ska användas för buskörning med mopeder – ett problem som finns i hela Järva.

Gångstråket har avspärrningar för biltrafik. Lena Berg, menar att det är svårt att förhindra mopeder, men hoppas att gångvägen inte ska missbrukas.

– En plats blir ju aldrig färdig så vi får se vad som händer och vidta åtgärder om det skulle behövas. Nu hoppas vi att det blir lättare för människor att träffas och att de njuter av naturen längs vägen.