Venla Hurtig har nyss flyttat till Skanstull och vill öka tryggheten för kvinnor som går hem själva på kvällen på Södermalm. Foto: Mostphotos/Privat

Genom nätverket Södermalm Gäris ska tryggheten för kvinnor öka

Att som tjej gå hem själv från tunnelbanan en sen kväll kan kännas obehagligt. Inspirerad av ett nätverk i Rågsved startade Venla Hurtig gruppen Södermalm Gäris för att ingen ska behöva gå ensam.

  • Publicerad 11:22, 30 sep 2021

För något år sedan bodde Venla Hurtig i Rågsved. Som nyinflyttad fann hon trygghet i Facebookgruppen Rågsved Gäris, ett nätverk som verkar för att kvinnor inte ska behöva vara oroliga över att gå hem själva sent på kvällen.

– Man får hålla koll på vad som händer, om någon går mot dig. Då kan det vara skönt att ha någon att prata med i telefon, och i gruppen fanns flera att ringa så att man fick sällskap hem från tunnelbanan.

Förutom det gick det att få hjälp med lite allt möjligt – handla mat under pandemin, hund- eller kattvakt, turer till Ikea.

– Vad det än var så var det bara att fråga, det fanns alltid någon som ställde upp.

Rågsved Gäris ska göra tjejer i Söderort tryggare

Startat egen grupp

Nyss flyttade Venla till Söder och här finns ingen likadan grupp. Därför har hon nu startat Södermalm Gäris.

– Jag tycker om att hjälpa personer, samtidigt som det är hjälp jag vill ha själv om det skulle behövas.

Likt nätverket i Rågsved killar inte välkomna i gruppen. Bara de som identifierar sig som kvinnor, transpersoner eller ickebinära släpps in.

– Vi vill hålla den här gruppen sluten enbart för tjejer för att alla ska känna sig trygga med att skriva sina telefonnummer och kanske adresser på sidan. Så skälet till att vi inte släpper in killar är att vi värnar om tryggheten i gruppen, sade en av grundarna av Rågsvedsgruppen till Mitt i 2015.

Framåt hoppas Venla att gruppen kan anordna fysiska träffar och även fungera som ett sätt för medlemmar att hitta nya vänner. Södermalm Gäris går att hitta på Facebook.