Michelle Ekman fick diagnosen bröstcancer i höstas. På hårsalongen Claque la Mouche i Gamla stan klippte hon successivt av sig håret tills hon tappade allt hår. Foto: Karin Nilsson

Genom krisen med nya frisyrer

Sex veckor – tre klipp. Tvåbarnsmamman Michelle Ekman gav sin frisör fria händer innan cancerbehandlingen. Frisyrerna blev ett sätt för både henne och barnen att hantera sjukdomen.

  • Publicerad 08:30, 4 maj 2013

– Cancer betyder olika för olika människor. I min värld var det en dödsdom, men för mina barn handlade mycket av tankarna kring att deras mamma skulle tappa håret.
Det berättar Michelle Ekman, när vi träffar henne på salongen Claque la Mouche i Gamla stan. Det var här som Michelle Ekman gav frisörerna Elin Lindell och Mariana Modeén fria händer, innan bröstcancerbehandlingen fick hennes långa mörka hår att falla av.
– Jag fick rådet att klippa mig, eftersom många upplever att det är lättare att tappa kort hår än långt. Den första frisyren blev en page, för att jag skulle vänja mig vid att få bort håret från ansiktet.

Roligare än väntat
Ett kortklippt hår i mörkblond nyans blev Michelles andra frisyr. Den tredje blev ännu kortare – i den nästan vitrosa nyansen pink platina.
Frisyrbytena blev roligare än Michelle hade räknat med.
– Jag har aldrig kunnat se mig själv som blondin. Men cancerbehandlingen blev ett tillfälle att leka med håret. Jag hade ju liksom inget att förlora.
Michelle funderade mycket på hur hon skulle prata med sina barn om sin diagnos.
– Jag ville inte pracka på dem min ångest. Jag ville ge dem utrymme att känna sina egna känslor och tänka sina egna tankar. Det visade sig att för barnen var håret en stor grej. Cancer var för abstrakt.

Avdramatiserade
Frisyrbytena blev till ett litet projekt.
– Det avdramatiserade det faktum att mitt hår skulle vara borta inom sex veckor. Barnen vande sig vid att jag fick nytt utseende varannan vecka.
Michelle fortsätter:
– Vi tog också bilder på frisyrerna och lade ut dem på Claque La Mouches hemsida, tillsammans med bloggtexter som jag skrev under tiden. Hårprojektet och barnen har gett mig inspiration att börja skriva. Förhoppningsvis blir det en barnbok av det hela.

Ytliga tankar...
Michelle säger att hon nog aldrig funderat så mycket över sitt hår som nu. Samtidigt har tankarna dragit iväg åt allt det praktiska – som vilka kläder som passar till keps och hur man målar ögonbryn på ett verklighetstroget sätt.
Tankar som i sammanhanget kan uppfattas som extremt ytliga.
– Det är verkligen irrationellt, att mitt i all dödsångest tänka på håret. Det är ju egentligen inte någon stor grej.

... som tröstar
Samtidigt, menar Michelle, ligger det något tröstande i att ägna sig åt sitt utseende. Funderingarna kring hår, kläder och smink, är ett sätt att fly från de jobbiga, djupa tankarna en stund.
– Det har faktiskt varit skönt att få ägna sig åt ytan. Innan jag fick min diagnos ägnade jag mindre tid åt mitt utseende.
Människor hanterar kriser på olika sätt. Michelle berättar att det kändes som om döden kröp sig på, att hon tvingades hantera det faktum att hon inte själv kontrollerade sitt liv.
– Det var en enorm besvikelse. Eftersom jag har barn tillkom ytterligare dimensioner. Jag tänkte ”Kommer mina barn att ha kvar sin mamma?”, men även rent själviska tankar som ”Kommer jag få se dem växa upp?”.
Michelle fortsätter:
– Ingen är odödlig. Däremot lever de flesta som om de är det.  
Michelle fick sin diagnos i oktober förra året.
– Jag har en bra prognos. Jag ser cancern som en parentes i mitt liv och går till mina behandlingar som om de vore ett jobb.
I slutet av juli ska behandlingarna vara avslutade. Men Michelle vet redan nu att man klarar mer än vad man tror.
– Du kan vänja dig även vid det som känns jättesvårt. Hjärnan har en fantastisk förmåga att anpassa sig till nya situationer. Även det som känns omöjligt, går att ta sig igenom.