Ambulanshelikoptern kan komma tillbaka till Värmdö. Foto: Mostphotos

Gemensam satsning på helikopter i Värmdö

Idag undertecknades avtalet mellan landstinget och Värmdö kommun som ska få tillbaka helikoptern till Värmdö.

  • Publicerad 14:21, 12 sep 2017

Efter beslut av flygsäkerhetsansvarig i Gustavsberg kommer flygplatsen i Mölnvik att stängas den 16 september och ambulanshelikoptern flyttas därefter till Norrtälje.

Men nu kan helikoptern komma tillbaka.

Stockholms läns landsting och Värmdö kommun kom under tisdagen gemensamt överens om att ambulanshelikoptern åter bör placeras i Värmdö kommun innan 1 september 2020.
– Jag är tacksam för den uppslutning jag har fått från alliansen och oppositionen för att jobba fram denna avsiktsförklaring. Nu ska vi sätta fart och spana efter bästa placeringen, säger Deshira Flankör (M), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Värmdö kommun.

Har flugit från Värmdö i över 20 år

Helikopterverksamheten, som har funnits i Mölnvik i Värmdö kommun de senaste 20 åren, berör hela Stockholms län och opererar mestadels i skärgården. Nu ska Värmdö kommun och Stockholms läns landsting gemensamt ska utreda möjligheten till en permanent placering av ambulanshelikopterverksamheten i Värmdö kommun.
Dess exakta framtida placering kommer vi nu utreda tillsammans. Värmdö kommun är en geografiskt strategiskt plats med närhet till såväl skärgården som akutsjukhus. Det är avgörande för att skapa trygghet hos såväl fast boende som besökande i skärgården, säger Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd Stockholms läns landsting.