Bäääbis. Ett vrål hördes från gethagen den 20 april och ut kom denna lilla parvel. Irmas dotter är årets första killing och hon är i goda klövar – här praktiseras kollektiv vårdnad så damerna rår om nykomlingen ihop. Sarah Öhman Tronet, ordförande i föreningen Augstendals 4H, med den ännu namnlösa gettjejen. Foto: Mikael Andersson

Ge första killingen ett namn!

Vårens förstfödda killing saknar namn – vad tycker du att hon ska heta? Vi efterlyser nu era bästa namnförslag! Ihop med Augustendals 44-gård kommer ett vinnarnamn att koras och ges till henne. Tänk fritt (men namnet får gärna matcha med mamma Irma och hennes väninnor Signe och Märta). Mejla oss på solna@mitti.se senast 20 maj, märk mejlet med "namnförslag".

  • Publicerad 16:15, 10 maj 2022

Augustendals 4H-gård har fått tillökning både här och där – Mitt i njöt av våren tillsammans med studsiga lammungar, den sjyssta tuppen Åke, storögda människobarn – och en killing som önskar sig ett namn.

Honungsmelon på menyn. Foto: Mikael Andersson

"De älskar frukt och grönt och får det mesta utom lök. Det kan få äggen att ta smak". Sarah Tronet och djurskötaren Tove Hågård serverar i dag honungmelon. De öländska dvärghönsen är ett trevligt gäng. Hönsen fixar ägg till fikets smarriga sockerkaka och tupparna är sällsynt nog sjyssta mot varandra och kan samsas inom ett och samma hägn – inga machograbbar som ska tuppa sig. På bild syns Åke.

Bebisar kollar in bebisar. Foto: Mikael Andersson

Det är inte bara djuren som fått bebisar. Sigrid Rydell Blomqvist och Amelie Loderus är med i samma mammagrupp och tar ofta med sina döttrar Inez, 8 månader, och Dagny, 9 månader, till Augustendal.

De små klänger nu på stängslet till får- och hästhagen och spanar in djuren med stort intresse.

"De gillar djur, särskilt när de bräker eller gnäggar högt", konstaterar Sigrid.

Visa merVisa mindre

Oskiljaktiga systrar. Foto: Mikael Andersson

Shetlandssystrarna Vilja och Ellie har nått den respektfulla åldern av 31 och slipper hålla på med fölafödande. De är oskiljaktiga.

För ett par veckor sedan drabbades Vilja av kolik. Det blev till att söva, slanga i saltlösning och ta långsamma promenader på gården. Ellie vakade oroligt över syrran. I dag mår Vilja bra.

"Hon kan blivit sjuk efter att ha ätit sådant som kastas in, som morötter eller annat", säger Sarah Öhman Tronet som understryker att man inte ska mata djuren.

Visa merVisa mindre

Frihetssökande. Foto: Mikael Andersson

Sarah Öhman Tronet, ordförande i föreningen Augstendals 4H, beskriver getterna som egensinnade, smarta – och frihetssökande. Slarvar man med grinden kan man ge sig den på att de gör ett flyktförsök för att käka från buskarna i slänten. Gräset är som bekant grönare på andra sidan!

Foto: Mikael Andersson