När Alexandra Anstrell (M) gav sig in i vargdebatten var hon beredd på kritik, men inte att bli förföljd och hotad. Foto: Stefan Källstigen

Gav sig in i vargdebatten – då kom hot och förföljelse

När Alexandra Anstrell (M) gav sig in i vargdebatten var hon beredd på kritik. Men att bli förföljd och att någon skulle uppmana till att skjuta henne eller någon i hennes familj hade hon inte räknat med. – Jag var väldigt orolig för min familjs säkerhet, säger hon.

  • Publicerad 04:33, 7 nov 2019

”Åk hem till ulven. När någon öppnar skjut”.

Det var ett av hoten riktat mot Alexandra Anstrell (M), ledamot i fullmäktige i Haninge, i samband med att vargdebatten på Södertörn var som hätskas i under vintern för snart två år sedan.

Hot mot lokalpolitiker ökar i Stockholm – fyra av tio utsatta

Vargen hade då rört sig i och kring bostadsområden och Alexandra Anstrell ansåg att det var läge för skyddsjakt, och då tog debatten rejäl fart.

– Det var en obehaglig period. Jag var rädd för att det skulle hända mig, eller framför allt min familj något. Jag visste att frågan var kontroversiell, med många upprörda känslor åt alla håll. Men inte så att man hotar en hel familj att man ska åka dit och skjuta dem, säger hon.

Blev förföljd under en period

Men det var inte bara hot och hat i sociala medier. Hon upptäckte också flera gånger att hon var förföljd hemma runt huset, ute på promenader med hunden eller när hon körde bil. Även personer i hennes närhet märkte av det.

Hot är aldrig okej mot någon, men många tror att det är okej att bete sig så mot just politiker

Alexandra Anstrell (M)

Säkerhetsavdelningen på Haninge kommun kopplades in och hon fick bland annat personlarm och larm i hemmet.

– Jag fick ändra mina rutiner, och det kändes inte tryggt att mina barn var hemma själva efter skolan. De fick också ta emot en del gliringar i skolan. Jag kände en väldig maktlöshet och jag var arg för att mina barn blev drabbade.

– Man försökte också förvränga det jag sa, jag blev JO-anmäld för jag ansågs korrupt och skum. Jag upplevde det som en extremt barrock situation som höll på som värst under två månader, fortsätter hon.

Alexandra Anstrell (M), politiker i Haninge.

Kvinna friades för hotet

Hon polisanmälde flera av händelserna, men det var bara hotet om att åka hem till henne och skjuta som gick till åtal. Där friades kvinnan som yttrat hotet, med motiveringen att det inte var allvarligt menat.

Hot är aldrig okej mot någon, men många tror att det är okej att bete sig så mot just politiker. Att det i framför allt social medier verkar finnas en uppfattning om att man får uttrycka sig hur som helst. Jag brukar säga att man får tycka vad man vill, men det är inte okej att göra vad som helst för det, säger hon

Den turbulenta perioden har fått henne att vara mer vaksam.

– Jag skulle ta debatten igen, för någon måste våga göra det. Annars är det ett hot mot demokratin och det är jättefarligt. Jag har rätt mycket skinn på näsan och någonstans har jag kunnat hantera det här. Men jag har också märkt att jag omedvetet inte delar lika mycket av vad jag gör i sociala medier, eller att jag noga tänker efter om det är tuffa frågor.