Gatukök i Solna sprängdes – nationella bombskyddet stöttade

En kraftig explosion i ett gatukök i Solna inträffade omkring halv två, natten mot fredag. Smällen hördes från Djursholm ner till Norrtull och både Industrivägen, Solnavägen och Solna kyrkväg stängdes av under fredagsmorgonen. Även Solna Enskilda Montessoriskola som ligger intill platsen håller stängt.

  • Publicerad 07:37, 23 aug 2019

Larmet om explosionen kom in 01.38 natten mot fredag och ett 30-tal brandmän och polis var snabbt på plats.

Vid 04-tiden var branden släckt, men inte mycket återstod av kiosken. Vittnen på platsen berättar för Expressen att byggnaden helt jämnats med marken.

Vad som ligger bakom explosionen i gatuköket är ännu oklart. Foto: Christian Lärk..

– Vi kontrollerar byggnaderna runtomkring så att det inte finns någon rasrisk. Det har gått sönder flera rutor på ett av husen, säger Henrik Jynnesjö, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar, till Expressen.

Enligt Nils Jönsson, Mitt i:s reporter på plats, syns krossade rutor flera våningar upp på byggnaderna intill gatuköket:

– Flera av kontoren och arbetsplatserna intill har bett sina anställda att jobba hemifrån eftersom det inte går att ta sig in i flera av de skadade byggnaderna, berättar han.

Stora delar av Industrivägen, Solna kyrkväg och Solnavägen kommer att hållas avspärrade under fredag förmiddag. Foto. Nils Jönsson

Förskola stängs – trafiken påverkas

Under fredagsmorgonen spärrades ett stort område av och Solna Enskilda Montessoriskola som ligger 40 meter från gatuköket tvingas hålla stängt under dagen.

– I och med att detonationen var så kraftigt har fragment från gatuköket spridit sid över ett stort område, säger polisens presstalesperson Per Fahlström.

En byggnad intill Solna Enskilda Montessoriskola fick flera rutor krossade i explosionen. Foto: Christian Lärk.

Solna Enskilda Montessoriskola, strax intill gatuköket, skadades i explosionen. Skolan höll stängt under dagen.

Gator stängs av

Både Industrivägen, Solnavägen och Solna kyrkväg spärras av och kommer att påverka trafiken under fredagen.

– Enligt uppgifterna jag har fått kommer våra tekniker jobba på platsen fram till lunch i dag. Avspärrningarna kommer stegvis bli mindre under dagen, säger Per Fahlström.

Flera kontor och arbetsplatser intill gatuköket skadades i explosionen. Foto: Christian Lärk.

En stor styrka av brandmän, poliser och även nationella bombskyddet jobbade i det avspärrade området under förmiddagen. Foto: Nils Jönsson

Ingen ska ha skadats

Enligt räddningstjänsten ska flera gasoltuber ha funnits i gatuköket, men ingen av dem ska ha smällt i explosionen.

Polisen har heller inga uppgifter om att någon ska ha skadats. Man vet inte heller vad som orsakat explosionen.

– I nuläget finns varken misstänkta eller frihetsberövade. Vi får se vad den tekniska undersökningen visar, säger Per Fahlström.

Polisen jobbade på platsen långt in på fredagsförmidddagen. Foto: Christian Lärk.

Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse  och under fredagsmorgonen kommer det nationella bombskyddet att bistå i polisutredningen, skriver P4 Stockholm.

Polisen meddelar under fredagsförmiddagen att man vill komma i kontakt med personer som har gjort observationer från området både innan, under och efter detonationen, som alltså inträffade vid 01:30- tiden natten till fredag.