Gatufestival intar södra Stockholm

Gatuartister i alla möjliga former belägrar södra Stockholm under tre dagar. Dessutom bjuds det på cirkusskola och möjlighet för barn att smycka gatorna när Stockholm street festival efter åtta år byter Kungsträdgården mot Bagarmossen, Skärholmen och Medborgarplatsen.

  • Publicerad 06:30, 12 jul 2018

Stockholm street festival bjuder på det mesta när det gäller gatuartister och gatukonst. Södra Stockholm kommer berikas med inslag från hela världen i skepnaden av allt från clowner till en poetisk levande staty. Och allt är gratis, även sådant som besökarna själva kan prova på.

Kungsträdgården har varit skådeplatsen för festivalen under de åtta tidigare åren, men nu sker ett platsbyte.

På lördag hålls den i Bagarmossen, på söndag i Skärholmen och på onsdag avslutas festivalen vid Medborgarplatsen.

Förflyttningen beror delvis på att festivalen förlorat sin huvudsponsor. Men Thorsten Andreassen, som var den som startade festivalen och än i dag rattar den, säger att de även tidigare har försökt komma ut till andra delar av Stockholm.

Det har inte blivit av då, men med hjälp från de olika stadsdelsförvaltningarna i årets värdorter så fortsätter festivalen att leva.

”Viktigt att det är gratis”

För även om det krävs pengar för att anordna festivalen så går Andreassen själv back på den varje år och inte heller företaget som driver den tjänar några pengar.

Det är ett passionsprojekt som började för att han blev ilsken när en gatuartist fick böter för att han uppträdde i Stockholm.

– Jag tycker att det är viktigt att det är gratis, att det blir en festival för alla. Vi vill placera kultur i det publika rummet. Det görs för lite sådant i Sverige, det är väldigt mycket fokus på vad som kan bli kommersiellt, säger Andreassen som själv började med gatuartisteri för 35 år sedan och har uppträtt runt om i världen på gator och torg.

Andreassen har svårt att peka ut höjdpunkterna under årets festival. Han själv är ute runt om i världen och scoutar artister och har svårt att favorisera. Dessutom säger han att artisterna är väldigt olika varandra.

– Alla passar inte alla. Det är en stor del av vad jag gillar med gatuartisteri. Det är en generös konstform. Gillar man det så kan man ge en slant efteråt, gillar man det inte så är det bara att gå. Man får se om man tycker att det är värt det och behöver inte betala annars eller om man inte har råd.

Barn får göra ”walk of fame”

Till slut nämner Andreassen ändå en personlig favorit, Fermin Mora.

– Jag blev fullständigt knockad när jag såg honom på en festival i Katalonien. I början kan det var svårt att förstå vad han gör, men det brukar sluta med att alla står och älskar det. Man blir otroligt berörd av honom, säger Andreassen som dels har svårt att sätta ord på det Mora gör och dels vill att det ska vara en överraskning för besökarna som inte har sett honom tidigare.

Det är inte bara vissa artister och platsen det hålls på som är nytt för i år. Även bland aktiviteterna som besökarna får utföra finns ett tillskott. 

– Vi tänker ha en “walk of fame” som barnen som kommer hit får skapa. De ska alltså själva få rita en stjärna med gatukritor som de får skriva sitt namn i. Jag ser fram emot att se en lång rad med sådana stjärnor.

 

 

Fakta

Tid och plats

Bagarmossen, 14 juli 12:00 till 18:00

Skärholmen, 15 juli 12:00 till 18:00

Medborgarplatsen, 18 juli 12:00 till 18:00

Visa merVisa mindre