Helgens rån på Södermalm har utförts av gatubarn. Foto: Sacharias Källdén

Gatubarn bakom rån på Södermalm

Unga gatubarn ligger bakom helgens rån och rånförsök på Södermalm. Enligt polisen och socialförvaltningen blir de hemlösa barnen på Stockholms gator allt fler – och allt yngre.

  • Publicerad 09:34, 27 jul 2017

Polisen kunde i söndags gripa sex pojkar efter ett rån och ett rånförsök på Södermalm. I det ena fallet hade en person blivit bestulen på sin mobiltelefon efter att ha blivit slagen i ansiktet. I den andra incidenten utsattes en person för ett rånförsök på Katarinavägen där flera pojkar på cykel använt ett knivliknande föremål.

De gripna var under 15 år och den yngsta bara nio, twittrade polisens yttre befäl på Södermalm.

I söndags kväll blev också en äldre kvinna rånad på sin guldkedja av två yngre män på Katarina kyrkogård. I måndags vid lunchtid inträffade även ett rånförsök i närheten av Björns trädgård på Södermalm. Två yngre män ska då ha hjälpts åt för att slita av en halskedja från en äldre kvinna.

Finns flera grupperingar

Polisen utreder om brotten har någon koppling till varandra, men kan i nuläget inte slå fast om samma personer ligger bakom alla brotten. Men enligt Helena Johannesson, gruppchef för polisen Södermalm, rör det sig i vart fall i samtliga fall om unga pojkar med utländskt medborgarskap som saknar bostad – gatubarn.
– Ja, eller barn utan vårdnadshavare kallar vi dem. Det finns flera grupperingar av sådana här barn, utan vårdnadshavare och andra sociala skyddsnät, säger hon.

200 gatubarn i city

Antalet barn som lever på gatan, utan skyddsnät och svenskt medborgarskap, har blivit fler i Stockholm under de senaste åren – och åldrarna sjunker. Det berättar Göran Hägglund, biträdande enhetschef på Stockholms socialförvaltning.

– De yngsta är ungefär tolv år, i de fall där kunnat göra en någorlunda säker bedömning. Det vet vi genom det uppsökande arbete socialtjänstens ungdomsjour har med polisen.

Polis och socialtjänst uppskattar att det i dag finns ungefär 200 gatubarn i city.