"Har man som företag lagt ett för lågt bud så får man helt enkelt ta den kostnaden själv, det är orimligt att tro att Sundbybergarna ska betala för Sernekes inkompetens", säger Peter Schilling (S) Kommunstyrelsens ordförande. Foto: Stefan Källstigen

Gatuarbetet är ett år försenat – "känner mig lurad"

Sundbybergs stad avslutar Sernekes arbeten med gatorna i Hallonbergen i förtid. Sundbybergs KSO Peter Schilling (S) talar om inkompetens och skambud, medan företaget menar att staden brustit i sitt arbete som byggherre.

  • Publicerad 01:15, 12 sep 2021

I början av förra sommaren började Serneke att bygga om gator, parkmark samt lägga om ledningar under marken i Hallonbergen. Något som bland annat behövs för att nya bostäder ska kunna byggas.

Men nu avslutar staden samarbetet med företaget i förtid genom att avbeställa kommande etapp. Skälet är enligt staden spruckna tidsramar och att arbetena inte utförts enligt överenskommelse.

– Vi har förståelse för att förutsättningar kan förändras och vi kan i någon mån vara flexibla, men vi måste också agera i sundbybergarnas intresse och använda skattemedel effektivt och ansvarsfullt, säger, Fredrik Härdén förvaltningschef i Sundbybergs stad.

Känner sig lurad

Oväntade hinder i marken och ett för lågt anbud från byggföretaget ska ha gjort att marginalerna i projektet inte har varit tillräckliga, enligt staden. Serneke vann upphandlingen med "ett skambud", enligt kommunstyrelsens ordförande Peter Schilling (S).

– Jag känner mig faktiskt lurad, säger han.

Sernekes bud var cirka 25 miljoner kronor lägre än det näst lägsta och företaget bör betala för kostnader som ökat i projektet – inte Sundbybergs stad – enligt Schilling.

– De som bor här får lida för att Serneke inte har ordning på sina grejer och inte kan utföra det man sagt att man ska, säger Schilling och kallar Sernekes arbete för inkompetent.

Har staden inte kompetens att identifiera ett skambud när man får ett?

– Jo, det är precis det vi har. Vi hade ett möte med Serneke där vi frågade "ni ligger långt under och klarar ni det här?" Svaret var ja. Men uppenbarligen misstog de sig, säger Peter Schilling.

Menar att staden brustit

Fredrik Elmgren, regionchef på Serneke, säger att han är förvånad över Sundbybergs stads beslut. Enligt honom var budet inte för lågt, utan marknadsmässigt. Avtalet ska också ha justerats efter diskussioner med staden.

– Jag delar inte den bild som Peter ger och kan bara konstatera att vi har väldigt olika uppfattningar om vad som orsakat förseningarna. Vi har under ett års tid sökt dialog i dessa frågor, jag tar gärna den diskussionen direkt med staden, säger Fredrik Elmgren om Schillings kritik.

Avgörs av besiktningsman

Serneke menar i stället att staden har brustit i sin roll som byggherre genom bristfälliga bygghandlingar. Förseningarna ska bero på att stadens handlingar, som visat hur det ser ut under marken, inte har stämt med verkligheten. Underlaget ska också ha skapat arbetsmiljömässiga risker, enligt Fredrik Elmgren.

– Vi har sedan vi blev upphandlade påpekat att handlingarna som ligger som underlag varken lever upp till vare sig teknisk nivå eller arbetsmiljönivå som gör att arbetena går att utföra på ett tryggt sätt.

Staden menar att ni inte utfört entreprenaden enligt avtal – vad säger ni om det?

– Då får de visa i vilken del vi inte utfört uppdraget och det görs via en besiktning och avgörs av en besiktningsman, säger Fredrik Elmgren.

Stefan Bergström (C), kommunalråd och ordförande i stadsmiljö- och tekniska nämnden säger i sin tur att han bedrövad av hur arbetet har skötts. "Ju längre tid det här tar i onödan desto större besvär blir det för våra medborgare. Vi måste helt enkelt framåt, säger Bergström. Foto: Claudio Britos

Ett år sent

Sernekes åtagande består av två separata entreprenader.

Den ena skulle varit färdig för slutbesiktning sommaren 2021 och är till cirka hälften färdigställt. Den andra entreprenaden ska enligt kontrakt vara färdig sommaren 2022.

Med dagens information tillgänglig bedömer staden att båda entreprenader är cirka ett år försenade. En ny detaljerad tidplan ska nu tas fram.

Båda byggprojekten har ett kontraktsvärde av 63 miljoner kronor, men nu handlar det om en avsevärt lägre summa. Exakt vilken summa staden ska betala till Serneke har ännu inte fastställts. Det görs i dialog mellan staden och entreprenören.

Serneke ska avsluta pågående arbeten enligt avtal och därefter avetablera verksamheten i Hallonbergen.

Källa: Sundbybergs stad

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Spärrvakternas toalettbesök kan kosta 100 000 kronor i böter

Nyheter ”Ett omänskligt system" säger Edilma Sebestyén i spärren på Södra station Varje gång pendeltågens spärrvakter går på toaletten måste de be om lov. Annars riskerar deras arbetsgivare böter på upp till 100 000 kronor. SL:s hemliga kontrollanter ser till att toareglerna följs.fredag 22/10 5:53

Man anhållen misstänkt för våldtäkt

Nyheter Brottsplats i centrala Sundbyberg spärrades av På onsdagskvällen greps en man för ett misstänkt våldsbrott. Mannen sitter nu anhållen, misstänkt för våldtäkt.torsdag 21/10 9:36

Öppningen av bron försenas – igen

Nyheter Datum flyttas på grund av ritningsstrul Redan i augusti var det tänkt att bilarna skulle få börja rulla som förr på Bällsta bro igen. Det är gamla nyheter, nu är budet den 22 november.onsdag 20/10 12:04