I början av förra sommaren började Serneke att bygga om gator, parkmark samt lägga om ledningar under marken i Hallonbergen. Något som bland annat behövs för att nya bostäder ska kunna byggas.

Men nu avslutar staden samarbetet med företaget i förtid genom att avbeställa kommande etapp. Skälet är enligt staden spruckna tidsramar och att arbetena inte utförts enligt överenskommelse.

– Vi har förståelse för att förutsättningar kan förändras och vi kan i någon mån vara flexibla, men vi måste också agera i sundbybergarnas intresse och använda skattemedel effektivt och ansvarsfullt, säger, Fredrik Härdén förvaltningschef i Sundbybergs stad.

Känner sig lurad

Oväntade hinder i marken och ett för lågt anbud från byggföretaget ska ha gjort att marginalerna i projektet inte har varit tillräckliga, enligt staden. Serneke vann upphandlingen med "ett skambud", enligt kommunstyrelsens ordförande Peter Schilling (S).

– Jag känner mig faktiskt lurad, säger han.

Sernekes bud var cirka 25 miljoner kronor lägre än det näst lägsta och företaget bör betala för kostnader som ökat i projektet – inte Sundbybergs stad – enligt Schilling.

– De som bor här får lida för att Serneke inte har ordning på sina grejer och inte kan utföra det man sagt att man ska, säger Schilling och kallar Sernekes arbete för inkompetent.

Har staden inte kompetens att identifiera ett skambud när man får ett?

– Jo, det är precis det vi har. Vi hade ett möte med Serneke där vi frågade "ni ligger långt under och klarar ni det här?" Svaret var ja. Men uppenbarligen misstog de sig, säger Peter Schilling.

Menar att staden brustit

Fredrik Elmgren, regionchef på Serneke, säger att han är förvånad över Sundbybergs stads beslut. Enligt honom var budet inte för lågt, utan marknadsmässigt. Avtalet ska också ha justerats efter diskussioner med staden.

– Jag delar inte den bild som Peter ger och kan bara konstatera att vi har väldigt olika uppfattningar om vad som orsakat förseningarna. Vi har under ett års tid sökt dialog i dessa frågor, jag tar gärna den diskussionen direkt med staden, säger Fredrik Elmgren om Schillings kritik.

Avgörs av besiktningsman

Serneke menar i stället att staden har brustit i sin roll som byggherre genom bristfälliga bygghandlingar. Förseningarna ska bero på att stadens handlingar, som visat hur det ser ut under marken, inte har stämt med verkligheten. Underlaget ska också ha skapat arbetsmiljömässiga risker, enligt Fredrik Elmgren.

– Vi har sedan vi blev upphandlade påpekat att handlingarna som ligger som underlag varken lever upp till vare sig teknisk nivå eller arbetsmiljönivå som gör att arbetena går att utföra på ett tryggt sätt.

Staden menar att ni inte utfört entreprenaden enligt avtal – vad säger ni om det?

– Då får de visa i vilken del vi inte utfört uppdraget och det görs via en besiktning och avgörs av en besiktningsman, säger Fredrik Elmgren.