Foto: Sofia Ekström

Gatorna som avslöjar lantisar

Hur du säger stans gatunamn avslöjar om du är infödd stockholmare eller inte. Har du koll på hur man uttalar Norrtullsgatan och Rörstrandsgatan? Vi reder ut begreppen med hjälp av radioprofilen Harald Norbelie.

  • Publicerad 09:10, 8 jun 2015

Det borde vara plättlätt. Säger man Norrtull och Rörstrand med betoning på andra stavelsen gäller väl samma sak för gatorna. Men så enkelt är det inte, åtminstone inte om man vill låta som en riktig stockholmare.

En sådan är Harald Norbelie. Han ledde i många år programmet ”Gata upp och gata ner” i Radio Stockholm där han också var chef. Berättade om stans historia, gator och platser och människor.

– De vanligaste feluttalen är nog just de där två gatorna. Men man säger ju NORRtullsgatan även om det heter NorrTULL, slår han fast. Och KAplansgatan är rätt rolig. Så säger gamla stockholmare, men det är nog väldigt ovanligt i dag. För det heter ju kapLAN annars.

För några år sedan intervjuade jag en man som vuxit upp på Karlbergsvägen. Han berättade roat att han hört utsocknes uttala gatans namn med betoning på första stavelsen. Men det visar sig ändå vara en liten slamkrypare. Harald Norbelie har själv hört stockholmare skoja om KARLbergsvägen.

– Men det har nog varit ett uttal en gång i tiden. Min pappa påstod i alla fall att det funnits, även om jag aldrig hört någon säga det själv. Det är ju inte helt ologiskt. Sedan är det ju så med ortnamn att de förändras och till slut blir det som var fel rätt. Förr sa ju ingen TEENsta, alla sa TENNsta.

Det knasigaste uttal jag hört hittills berättade min kollega om. Han ringde för att felanmäla kabel- tv och hamnade hos en göteborgare i kundtjänst som svarade att problemet fanns på VaNADisvägen. Som infödda stockholmare ler kollegan och jag lika överseende åt det som östgötar gör åt stockholmare som säger VADstena med långt a.

Runebergsgatan är en annan klurig adress. Den är döpt efter den finlandssvenske författaren Johan Ludvig Runeberg.

– Men där har vi ju ett stockholmsuttal med RuneBERGSgatan, säger Harald Norbelie. Jag hade ett litet meningsutbyte med Martin Stugart (tidigare DN-journalist och stockholmskännare) om det. ”Skalden heter ju Runeberg” sa han. Men jag hävdade att det ändå ska vara samma betoning som på Karlbergsvägen.

Sedan är det en annan femma om allt det här är viktigt.

– På fullt allvar är det väl inte det. Men jag tycker att det är roligt att vara medveten om språket och inte bara oreflekterat använda vissa uttal. Allt blir ju mycket roligare om man känner till det, säger Harald Norbelie.

Så ändrar han sig.

– Vänta nu. Det är klart att det är viktigt, det märkte jag när jag jobbade med radio. Har du fel uttal förlorar du i trovärdighet och folk ringer in och protesterar. Så ibland är det faktiskt väldigt viktigt.

Till sist måste jag fråga vad han tycker om Förbifarten.

– Från början tror jag alla sa FÖRbifart Stockholm. Sedan har det nog blivit vanligare att säga FörBIfarten. Men det tycker jag låter jättekonstigt.

”Ja, hur säger man? Nu måste jag tänka”, säger Anna-Lena Liebermann som bott i Birkastan i flera decennier. ”Jo, RÖRstrandsgatan heter det ju.”

Ortnamn förändras och till slut blir det som var fel rätt. Förr sa ju ingen TEENsta, alla sa TENNsta.harald Norbelie, radioprofil

Fakta

Fler kluriga uttal på stockholmska

Bellevue. Ska uttalas som om man aldrig någonsin läst franska. Betoning på första stavelsen och med uttalat andra e.

Valhallavägen. Självklart använder en riktig stockholmare kort a.

Surbrunnsgatan. Betoning på första stavelsen.

Gjörwellsgatan. ”Lite svårt”, säger Harald Norbelie. ”De uttalade ju namnet GjörWELL på hans tid. Men på stockholmska borde det ju heta GJÖRwellsgatan.

Källa: Harald Norbelie

Visa merVisa mindre