GC-väg. Elva mil gång- och cykelvägar har kartlagts i Enköping – av Enköpingsborna. Nu står bilvägarna på tur. Foto: Fredrik Gustafsson

Gator kartläggs – av Enköpingsborna

110 kilometer gång- och cykel­vägar i Enköping har kartlagts – av Enköpingsborna – med hjälp av ett mobil­spel. Nu står kommunens gator på tur.

  • Publicerad 13:56, 12 aug 2022

Tog inte mer än en vecka innan det var klart.

Med hjälp av hurtiga Enköpingsbor och en finsk mobil­spelsapp har kommunens gång- och cykelvägar kartlagts.

Alla som har en mobiltelefon med kamera, en cykel och en telefonhållare har kunnat delta i projektet som inledde den 16 juli.

– Det har gått väldigt bra. Det tog inte mer än en vecka innan det var klart, säger­ Maurizio Freddo, trafikplanerare på Enköpings kommun.

Nu är det dags för nästa del av inventeringen. Kommunens gator och vägar ska kartläggas, med start den 27 augusti. Då behöver användaren en bil, en mobil och en mobilhållare som fästes på insidan av framrutan.

Så går det till

I Crowdsorsa, som mobilspelet heter, ser användarna de lokala bilvägarna
i en kartvy i appen.

En karta som också är fylld med virtuella frukter och bär längs de sträckor som ännu inte har kartlagts. Och genom att plocka dessa frukter får användaren en ersättning­ av företaget som står bakom appen.

– Den första användaren som samlar in ett föremål blir belönad för det, sedan försvinner det från allas kartor i realtid, säger Crowdsorsas vd Toni Paju.

20 kronor kilometern

Enligt företaget har det funnits ”frukter” till ett värde av cirka 20 kronor för varje kilometer cykelbana som kartlagts.

Vilken ersättning som kommer att utgå till användarna som är med och kartlägger vägnätet är ännu oklart.

Videodatan som Enköpingsborna samlar in undersöks med hjälp av AI-teknik som kan identifiera olika typer av skador på vägbanan.

– Det ger oss en bättre överblick och det gör det lättare för oss att veta vad vi ska prioritera, säger Maurizio Freddo.

Maurizio Freddo, trafikplanerare, Samhällsbyggnadsförvaltningen på Enköpings kommun. Foto: Privat

Gillas inte av alla

Projektet har diskuterats på sociala medier. Bland annat på Enköpings kommuns facebooksida, där röster höjts mot att kommunen låter invånarna kartlägga vägarna. En användare skriver:

”Ja detta är ju också ett sätt att få jobbet gjort för en otroligt billig kostnad. Det finns anställda som har detta som sin arbetsuppgift som man nu lägger över på invånarna mot en skitsumma.”

Trafikplaneraren Maurizio Freddo på kommunen har nåtts av kritiken.

– Vissa har varit skeptiska och undrar varför vi låter medborgarna göra jobbet. Vi ser det inte på det sättet. Det är ett mobilspel som vi tänker­ ska vara kul för medborgarna att vara med och spela. Och man väljer ju själv om man vill vara med eller inte.

Grop. Skador i vägnätet ska identifieras med hjälp av kommuninvånare och AI-teknik. Foto: Fredrik Gustafsson

Kostnad – en halv miljon

Projektet kostar kommunen 550 000 kronor. Då ingår ytter­ligare en inventering 2024. Kommunen kommer att ha tillgång till systemet i tre år framåt. Men det är bara de vägar som kommunen själva ansvarar för som omfattas av inventeringen.

Enköping ”först”

Det här är första gången den här typen av data samlas in med hjälp av kommuninvånarna på det här sättet
i Sverige.

Ett liknande projekt har pågått i Karlskoga under samma tid. Men där var kartläggningen inte lika omfattande som i Enköping.

Då måste en majoritet vara klar

Nyheter Än är det ovisst vilken konstellation som kommer att styra Enköping de kommande fyra åren. Men hur lång tid kan egentligen partierna försöka hitta nya majoritetskonstellationer?fredag 23/9 13:27

Lars Wistedt tar plats i riksdagen

Nyheter Hagabon Lars Wistedt (SD) får en plats i riksdagen kommande mandatperiod. Nu hoppas han på en plats i Försvarsutskottet. - Med tanke på min bakgrund och erfarenhet hoppas jag naturligtvis på en plats...tisdag 20/9 9:17