PARTY. Fullt på Garbos dansgolv - som vanligt. Foto: John Persson

Gästerna sörjer Grand Garbo

Snart är det dags för sista dansen Grand Garbo på Landsvägen. Den klassiska nattklubben och restaurangen stänger vid årsskiftet.

  • Publicerad 07:22, 7 nov 2018

Det är verkligen en epok som går i graven.

Det var i måndags som ägaren av Grand Garbo och puben Greta, Ulf Westerberg, la ut ett kortfattat meddelande på Facebook:

”Efter många roliga och härliga år i Sundbyberg är det dags för mig att gå vidare och göra något annat efter att ha drivit Garbo och Gretas i nästan 30 år”.

I övrigt vill Ulf Westerberg inte kommentera beslutet att stänga ett av Stockholms mest klassiska danshak utan hänvisar till pressmeddelandet.

– Allt jag har att säga står där.

För en dryg månad sedan, bara några dagar före valet, blev det klart att Sundbybergs stad säljer fastigheterna Muraren och Basaren, där Garbo ligger, till fastighetsbolaget Balder. Köpesumman är hemlig.

– Vi brukar inte gå ut offentligt med sådana uppgifter, säger kommunstyrelsens avgående ordförande Mikael T. Eriksson (M).

Han har svårt att se något samband mellan försäljningen och att Grand Garbo läggs ner vid årsskiftet.

– Det ena följer inte av det andra, säger han.

Den detaljplan som togs för flera år sedan innehåller ett hus på maximalt åtta våningar på den plats där Grand Garbo finns i dag. Enligt Mikael T. Eriksson kan en bygglovsansökan bli aktuell först om ett år och eventuella överklaganden kan fördröja byggstarten i ytterligare ett år.

– Projekteringen ligger långt fram i tiden. Jag gissar att man kan komma igång tidigast 2021 eller 2022.

Men redan vid årsskiftet tystnar alltså dansmusiken på Grand Garbo. Nyårsafton blir sista kvällen. På sociala medier har nedläggningsbeskedet mötts med vemod och sorg.

”Jäklar vad jag har haft kul på Garbo! I 13 år har jag dansat som aldrig förr inne på schlagergolvet! Och varje födelsedag har jag dragit dit ett stort tjejgäng. Det har varit givet att vi ska dansa loss hos er!”, skriver till exempel Sandra.

Rikard skriver:

”Tack för allt Garbo och Uffe. Det är verkligen en epok som går i graven.
Det var många fantastiska år tillsammans.”

John Persson har varit dj på Grand Garbo i många år.

– Det har varit fantastiska år. Bra party och härlig publik, säger han.

Men på nyårsafton är det slutdansat. Samtidigt lämnar Mikael T. Eriksson politiken och avgår som kommunstyrelsens ordförande.

– Jag har varit på Garbo flera gånger. Och vem vet, jag kanske går dit på nyårsafton. Dagen efter är jag ju en fri man.

Träffpunkt i 36 år

Nattklubben och restaurangen på Landsvägen öppnade 1982 och har sedan dess varit en populär träffpunkt för danssugna från hela Stockholmsområdet

Ulf Westerberg har drivit Garbo och puben Gretas i nästan 30 år.