I en lex Sarah-anmälan som författats av äldre- och omsorgsnämnden framgår att det hela gäller en dagverksamhet inom Upplands-Bro kommun.

Av anmälan framgår att gäster och personal suttit tillsammans för att fika. En i personalen har rest sig och gått för att ringa ett arbetsrelaterat samtal, samtidigt reste sig en av gästerna. Personalen som sitter kvar vid bordet antar att gästen följer med den som ska ringa.

Stort sökpådrag

Då vederbörande återvänder till fikabordet står det klart att gästen saknas. Ett stort sökpådrag tog med anledning av försvinnandet sin början. Både polis och frivilliga deltog i arbetet.

Sökandet tog sin början under eftermiddagen den aktuella dagen.

Strax efter klockan 19 samma kväll återfinns gästen som lämnade dagverksamheten, ”välbehållen men lite kall”, skriver kommunen.

Slutligen konstateras: ”Att gästen var borta så många timmar hade kunnat få allvarliga konsekvenser för gästens hälsa och säkerhet”.

Inom den berörda delen av kommunens verksamhet har en rad åtgärder vidtagits till följd av händelsen, dels har ett antal möten och samtal genomförts i anslutning till det inträffade. Man har även tagit fram en handlingsplan, möblerat så att personalen bättre ska ha översikt över gästerna och gett stöd till anhöriga.