Kommunen anmäler sig själva till IVO efter att en dagverksamhetsgäst försvann och var borta under flera timmar. Foto: Ulrica Andersson

Gäst försvann från dagverksamhet

Upplands-Bro anmäler sig själva till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, efter att en gäst försvann från en dagverksamhet tidigare i år.

  • Publicerad 10:20, 30 nov 2021

I en lex Sarah-anmälan som författats av äldre- och omsorgsnämnden framgår att det hela gäller en dagverksamhet inom Upplands-Bro kommun.

Av anmälan framgår att gäster och personal suttit tillsammans för att fika. En i personalen har rest sig och gått för att ringa ett arbetsrelaterat samtal, samtidigt reste sig en av gästerna. Personalen som sitter kvar vid bordet antar att gästen följer med den som ska ringa.

Stort sökpådrag

Då vederbörande återvänder till fikabordet står det klart att gästen saknas. Ett stort sökpådrag tog med anledning av försvinnandet sin början. Både polis och frivilliga deltog i arbetet.

Sökandet tog sin början under eftermiddagen den aktuella dagen.

Strax efter klockan 19 samma kväll återfinns gästen som lämnade dagverksamheten, ”välbehållen men lite kall”, skriver kommunen.

Slutligen konstateras: ”Att gästen var borta så många timmar hade kunnat få allvarliga konsekvenser för gästens hälsa och säkerhet”.

Inom den berörda delen av kommunens verksamhet har en rad åtgärder vidtagits till följd av händelsen, dels har ett antal möten och samtal genomförts i anslutning till det inträffade. Man har även tagit fram en handlingsplan, möblerat så att personalen bättre ska ha översikt över gästerna och gett stöd till anhöriga.

Energijätte tar höjd för kraftiga vindar

"Vi ser över tillgången till montörer och tekniker" I ett pressmeddelande meddelar energiföretaget Eon att man höjer sin beredskap i Stockholms län i och med SMHI:s varning om kraftiga vindar under natten mot torsdag.onsdag 19/1 14:20

Tjugo personer borta från Finnstaskolan

Rekordhög sjukfrånvaro inom skolan: "Det finns inga vikarier" Covid-19 och den rekordsnabba spridningen av omikronvarianten har drabbat Upplands-Bros skolor och förskolor hårt. Just nu är en omfattande del av skolpersonalen hemma i sjukdom eller i karantän.måndag 17/1 17:04