Gäss blev no i Håbo

De sattes ut för att hålla Kanadagässen borta. Men träfigurerna föreställande gäss har inte haft önskad effekt. – Men vi provade och nu får de stå där som utsmyckning, för- klarar Jytte Rüdiger chef på kultur- och fritidsförvaltningen.

  • Publicerad 14:31, 23 aug 2021

Situationen är ansträngd om inget görs.

På många platser i Sverige tvingas sommarbadare dela strand och brygga med kanadagäss och vitkindad gås vid den här tiden på året. Detta är ett stort problem eftersom de skränar och lämnar stora mängder avföring efter sig. Många kommuner kämpar för att komma till rätta med det här problemet och Håbo är inte annorlunda.

I år har man därför satt ut träfigurer vid Kalmarsandsbadet. Dessa ska alltså ska göra att gässen håller sig borta.

– I samband med att kommun tog fram en drift och handlingsplan vad gäller gåsfrågan på stränderna förra sommaren gjorde vi en rundkoll hos andra kommuner för att se hur de arbetar. Norrtälje kommun tipsade då om dessa trägäss och vi tänkte att det var värt ett försök, förklarar Jytte Rüdiger när Mitt i Bålsta frågar.

Hur skulle du beskriva situationen vid Kalmarsand?

– Situationen är ansträngd om inget görs. Det kommer många fågelpar till stranden. Samtidigt är badsäsongen ofta slut när de anländer och de stannar sällan mer än tre veckor. Men på den tiden kan de få hela stranden att se sunkig ut. Senaste åren har det inte funnits en kontinuitet i hanteringen. Man har reagerat när invånare börjat anmärka på nedskräpningen från gässen. Nu har vi en handlingsplan där vi dels skjuter lösskott för att skrämma iväg dem samt att vi håller efter bryggor och stränder varje dag. Då samlas inte skiten på bryggorna och i strandkanten.

Jag har fått lite bilder från läsare som visar att det ändå är gäss där. Har ni hunnit göra någon uppföljning på hur det fungerar?

– Jo, vi har sett det och kan konstatera att trägässen inte tycks ha någon som helst funktion. Men vi provade och nu får de stå där som utsmyckning.

Kanadagås

Kanadagåsen finns i hela Sverige utom i fjällen. Grunden för de svenska kanadagässen är utplanteringar på 1930-talet.

Kanadagåsen är Sveriges största gås (vingbredd 160–185 cm, vikt upp till 4,5 kg). Den troligaste förväxlingsrisken är vitkindad gås. Den vitkindade gåsen är dock betydligt mindre (vingbredd 130–155 cm), har betydligt kortare hals (kanadagåsen svanlikt lång hals), har silvergrå inte brun rygg och ett helt annat läte.

källa: Jägarförbundet

Visa merVisa mindre

Eon gräver för fjärrvärme

Västra Kungsängen berörs av arbetet. Energijätten Eon uppger att man inlett ett grävarbete i västra Kungsängen som väntas pågå till årsskiftet. Det här arbetet syftar till att stärka upp fjärrvärmenätet.måndag 20/9 9:57

Dumpade massor kan hota grundvattnet

Kommunens tillsynsfynd i grustaget: ✓ Gummi  ✓ Pvc-rör  ✓ Plast Verksamheten på den omtvistade fastigheten Lindormsnäs 1:5 i Upplands-Bro är återigen igång. Jordmassorna som dumpats i det viktiga vattentäktsområdet är enligt ägaren så rena att ”barn ska kunna äta...fredag 17/9 14:01