Högdalens sim- och träningshall. Foto: Maja Brand

Gasläcka stängde idrottshall i Söderort

Högdalens sim- och idrottshall stängdes akut förra veckan sedan gas läckt ut i ett rum under bassängdelen. Tre personer fick föras till sjukhus med domningar.

  • Publicerad 13:00, 22 okt 2018

Det var i måndags förra veckan som personer som jobbar med att renovera Högdalens simhall upptäckte att någon form av gas hade läckt ut i ett driftsrum.

– Allt gick väldigt snabbt, de kände en stark lukt när de kom in i rummet och gick genast därifrån. Men efteråt kände de domningar och stickningar i kroppen så de fördes till sjukhus för kontroll, säger Linda Laine, pressansvarig på fastighetskontoret.

Stängde direkt

Simhallen är redan stängd på grund av renovering, men direkt efter händelsen stängdes även resten av huset, bland annat idrottshall och bowling, och har varit stängt sedan dess. Staden gjorde också andra åtgärder för att säkra att gasen inte skulle sprida sig, som att blockera vattenledningar in till anläggningen, koppla om fläktrummets ventilation och täta kanaler mellan fläktrum och bowlinghall. Man har även kontrollerat badvattenreningen och inte hittat några läckage.

Specialister har sedan dess varit inne i rummet och tagit prover för att få reda på vilken typ av läcka det rör sig om. Men provsvaren visar inga höga värden på något av de ämnen som undersökts.  

– Vi tror att det har kommit utifrån, via rörledningar in i fastigheten. Det finns en samlingspunkt där olika ledningar är kopplade under marken utanför Högdalens simhall. Ledningarna går till olika fastigheter och vår teori är att någonting där har läckt in till simhallen, säger Linda Laine.

Fortfarande en gåta

Fortfarande är det alltså ingen som vet säkert vad det är som har läckt ut, eller varifrån det kommer, men staden har gjort allt som går för att säkra fastigheten, enligt Linda Laine. Bland annat genom att täta alla ledningar som kommer in i huset utifrån.

– Inga förorenade gaser kan komma in i fastigheten nu. Vi har satt rummet i undertryck och ventilerat så det finns ingenting kvar där. Vi kommer också att göra en långtidsmätning på minst fem ställen runt om i anläggningen för att säkra att luften är bra.

Idag öppnade anläggningen igen. De tre personerna har lämnat sjukhuset och mår bra nu.

Domen: Staden förlorar tvist om simhall