"Har man inte den pirriga känslan då känns det inte som man bryr sig fullt ut", säger Johan Garpenlöv. Foto: Stefan Källstigen

Garpenlöv om sin nya roll i Tre Kronor: ”Vill göra rätt för mig”

Om två veckor kommer Tyresöbon Johan Garpenlöv för första gången som förbundskapten att leda Tre Kronor i en match. Allt började med en julkapp hemma i Tyresö. – Jag är uppväxt i en arbetarfamilj och vill göra rätt för mig, säger Johan Garpenlöv som är hedrad, stolt och tacksam över förtroendet.

  • Publicerad 10:05, 25 okt 2019

Som litet barn flyttade Johan Garpenlöv och hans familj till Fårdala.

Det var i Tyresö han öppnade julklappen med sin första hockeyutrustning och på barnsben spelade sin första hockeymatch i Tyresö Hockey.

– Jag fick fördelen att träna i min storebror Niclas lag och med min pappa som tränare. Jag hade också turen att få den legendariska tränaren Ola Olsson, säger Johan.

Nu tar Garpenlöv från Tyresö över Tre Kronor

Han testade många andra sporter. Handboll, fotoboll, segling, golf, tennis. Listan kan göras längre.

– Hockey har alltid varit den roligaste idrotten. Det har alltid varit självklart.

Johans spelarkarriär var lång och innehöll till exempel två VM-guld och tio år i NHL med över 600 matcher. Han avslutade karriären i Djurgården i början av 2000-talet.

”Jag har bott i Tyresö i stort sätt hela livet förutom en snabbis vid Gullmarsplan”, säger Johan. Foto: Stefan Källstigen

Efter tre år som assisterande tränare vid sidan av Rikard Grönborg fick han i somras den skarpa frågan om han ville ta över som förbundskapten för det svenska herrhockeylandslaget Tre Kronor. Han pratade med familj och vänner innan han tackade ja till sitt första uppdrag som huvudtränare för ett seniorlag.

– Jag landade i att jag är mogen för det här, jag vill testa och prova det. Det är rätt tid för mig.

Jag känner mig hedrad, stolt och tacksam

Hur ser du på förtroendet?

– Jag känner mig hedrad, stolt och tacksam att de tror på mig som tränare. Det är det finaste jobb man kan ha i svensk ishockey som tränare.

Han har skrivit på ett treårskontrakt. Det pirrar i hans mage och han hoppas att det fortsätter så.

  Har man inte den pirriga känslan då känns det inte som man bryr sig fullt ut.

Första matchen om två veckor

När Mitt i Tyresö pratar med honom längtar han efter att ”hockeybiten sätter igång på riktigt på isen”. Och det gör den om exakt två veckor – den 7 november– när Sverige möter Tjeckien i den första matchen i Karjala Tournament.

Jag vill vara mig själv naturligtvis

Hur vill du vara som förbundskapten?

– Jag vill vara mig själv naturligtvis. Jag vill vara förberedd och vill att killarna ska få det de behöver för att lyckas. Jag är uppväxt i en arbetarfamilj och vill göra rätt för mig och lägga ner tiden och kraften så att det blir så bra som det bara kan.

Garpenlöv återvänder alltid till Tyresö – numera till Tyresö Strand.

– Jag har bott i Tyresö i stort sätt hela livet förutom en snabbis vid Gullmarsplan.

Han säger att det har varit självklart.

– Våra familjer bor här. Vi kommer alla från Tyresö. Jag gillar också Tyresö som kommun, vattnet, skärgården, naturen. Det finns så underbara platser i Tyresö.

Fakta

Började i Tyresö Hockey på 70-talet

Ålder: 51 år

Bor: Tyresö Strand

Karriär: Började i Tyresö Hockey på 1970-talet. Har tagit två VM-guld som spelare (1991, 1992) och två som ledare (2017, 2018). Spelade tio år i NHL. Avslutade spelarkarriären i Djurgården i början av  2000-talet. Har sedan dess bland annat varit assisterande tränare i Djurgården och de senaste tre åren i Tre Kronor.

Aktuell: Har tagit över som förbundskapten för herrhockeylandslaget Tre Kronor.

Tre smultronställen: Tyresö slott och området runt omkring, Bagarsundet Brevik och Erstavik i Nacka

Visa merVisa mindre