Garnisonen ska öppnas upp mot gatan, enligt fastighetsägaren och Stockholms stads nya planer. Foto: Erik Simander

Garnisonen kan få hotell, bostäder och skola

Vasakronan har storslagna planer för klassiska kontorskomplexet Garnisonen. Tillsammans med Stockholms stad tittar man nu på hur byråkratkolossen kan utvecklas i framtiden.

  • Publicerad 13:15, 25 maj 2018

Under flera år har fastighetsägaren Vasakronan funderat på hur man kan använda Garnisonen med kvarter på bästa sätt i framtiden. Nu har planerna tagit ett rejält kliv framåt när ett så kallat planavtal tecknats mellan Vasakronan och Stockholms stad. Det ska, om allt går i lås, innebära att man i nästa läge börjar arbeta med att ta fram en detaljplan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Nu kan vi avslöja att man vill bygga hotell, skola och bostäder med det stora målet att öppna upp den idag slutna jättebyggnaden. Dessutom vill man, enligt avtalet, öka antalet byggrätter och få till en förtätning i området.

– Idag har vi ett landmärke på Östermalm i form av Garnisonen, men det stänger i stort sett klockan 17. Vi vill öppna upp kvarteret och få in andra inslag. Var vi kommer landa vet vi inte säkert än, utan vi jobbar på tillsammans med staden, säger Anna Nyberg, chef för fastighetsutveckling i Stockholm på Vasakronan.

I avtalet nämns hotell, skola och bostäder?

– Ja, vi tittar absolut på möjligheten. Framförallt talar vi om bostäder vid delen mot Linnégatan i det här läget.

Någon tidsplan finns ännu inte för projektet, enligt Anna Nyberg. Just nu arbetar man med en kulturhistorisk undersökning.

– Det är viktigt att de kvalitéer som finns bevaras. Så vi gör en grundlig översyn just nu.