Den 10 augusti sköts en man till döds mellan lägenhetshusen vid Vårbergsplan. Den 20 augusti skedde ytterligare en skjutning på en skolgård i Vårberg.

Strax efter mordet anhölls fyra personer misstänkta för inblandning i mordet, men släpptes senare.

– Vi jobbar utifrån en hypotes och jobbar fortfarande brett, sedan får vi se om hypotesen stämmer. Det finns personer som vi är intresserade av, men det gäller inte de personer som tidigare var misstänkta, säger åklagare Daniel Insulander.

Skjutningarna har direkt påverkat Vårbergsborna, som enligt polisens tidigare trygghetsmätningar blivit tryggare. Nu ser de en förändring.

– Vi märker att de Vårbergsbor vi pratar med är mer rädda nu, säger Christoffer Peyre, kommunpolis i Skärholmen.

Fler poliser på plats

Sedan skjutningarna har polisen ökat sin närvaro i området, dels för att kunna gripa gärningsmännen, men också för att öka tryggheten och förhindra nya brott.

– Den här typen av konflikter är ofta kopplade till pengar och narkotika så vi håller oss nära den kriminella nätverksmiljön och jobbar aktivt mot narkotika, säger Christoffer Peyre.

Och arbetet har givit resultat, enligt polisen.

– Vi har lyckats gripa flera och har tagit vapen i miljön vilket kyler av konflikten och motverkar nya våldsbrott, säger Christoffer Peyre.

Ordnar gårdsmöten

Men för att minska brotten och öka tryggheten på sikt använder polisen andra metoder. En viktig del är att öka människors förtroende för polisen och myndigheter generellt och att minska tystnadskulturen så att de som bor i området ska våga berätta det som de ser och hör.

– Vi vill vara en naturlig del av området, inte bara när någonting har hänt, säger Christoffer Peyre.

En viktig del i det är gårdsmöten där polisen besöker gårdar där folk bor.

– Då har vi individuella samtal med medborgare. Vi kan fråga hur de upplever området, om det är tryggt på olika platser, om vi har missat saker och vad de vill att polisen ska göra.

Vilka saker har folk lyft fram?

– De pekar ut platser där unga personer uppehåller sig, vi kan leta med hundar plocka narkotika i källarförråd eller i parker. Det har varit till stor hjälp i vårt arbete. Vi måste göra rätt saker för att vara effektiva och då behöver vi samarbeta med boende, fastighetsskötare och andra som är verksamma i området.

Gårdsbesöken kommer att fortsätta under hösten. Polisen ska även besöka skolor i området och prata med barn och ungdomar.

De boende Mitt i pratar med har blandad känslor.

– Jag känner mig inte trygg. Men jag har sett att det är fler poliser här nu och det tror jag gör skillnad, säger en kvinna.

– Jag har inte själv varit på plats och sett något våld så jag känner mig trygg. Jag tycker det är lugnt och fridfullt här, säger en annan.