Gårdshuset stoppas – måste omarbetas

Det kontroversiella gårdshuset mellan Västmannagatan och Dalagatan blev för mycket även för politikerna. På torsdagen beslutar stadsbyggnadsnämnden om att dra tillbaka förslaget för omarbetning. – Man får göra huset betydligt mindre helt enkelt, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S).

  • Publicerad 17:38, 14 jun 2017

Mitt i har tidigare skrivit om planerna som väckt våldsamma protester bland de närboende. En förskola riskerade att förlora stora delar av sin lekyta om förslaget klubbades igenom och många grannar oroade sig för det minskade ljusinsläppet.

Stadens har tidigare ställt sig positiva till förslaget. Men när ärendet nu ska upp i stadsbyggnadsnämnden har tonen förändrats. Enligt stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) kommer man att besluta om att stoppa bygget i sin nuvarande form under mötet på torsdagen 15 juni.

– Det vi landade i är att vi lägger ett förslag om att omarbeta huset för att minska fotavtrycket, säger han.

Var innebär det?

– Att man får göra huset betydligt mindre. Så att det blir mer gård kvar.

Gårdshus möter motstånd

Han menar att förslaget vuxit fram efter besök på platsen och samtal med de berörda. Men något totalt stopp är det inte tal om.

– Vi tror fortfarande att det går att få till en byggnation, men att den måste vara mindre. Vi behöver fortfarande nya hyresrätter i innerstan, säger Roger Mogert (S).