Ärliga. Marianne Holmström är glad att folk är ärliga och betalar för sig i hennes obemannade gårdsbutik. Foto: Helle Kikerpuu

Gårdsbutiken i Vallentuna satsar på självbetjäning

På Tarby gård i norra Vallentuna huserar Marianne Holmström och hennes familj. Deras lilla gårdsbutiken har fått uppmärksamhet på sociala medier i veckan.

  • Publicerad 14:54, 18 aug 2017

Efter att det postats ett inlägg i Facebookgruppen "Nytt i Vallentuna" om gårdsbutiken i Tarby, där det går att handla ägg, honung och annat smått, översköljdes Marianne Holmström med sms och mejl. Frågor om öppettider och betalningsmedel strömmade in.

– Intresset kommer i vågor och oftast efter att någon postar ett inlägg om gårdsbutiken på sociala medier, säger hon.

Det är en blygsam liten ägg-skylt som vägleder en till gårdsbutiken, som annars skulle vara helt omöjlig att hitta eftersom den inte ligger i direktanknytning till deras gård.

– Vi har inte velat ha det så stort just för att det fungerat bra såsom det är. Men jag startade ett Instagram-konto för att visa hur gården fungerar under årets lopp för de som köper våra köttlådor, säger hon och tillägger att förutom sms och meddelanden har hennes konto fått många fler följare.

På bordet i butiken ligger en gästbok där folk har skrivit korta och ibland långa meddelanden och påskhälsningar. Och gårdsbutiken här är lite speciell - den är nämligen obemannad och det går bara att handla med kontanter eller Swish.

– Än så länge har det fungerat bra. Det har varit härliga och ärliga människor som handlat i butiken, men om det skulle komma väldigt mycket mer folk – ja, då får vi se om det fortfarande funkar, säger Marianne

Gårdsbutiken på Tarby gård

Öppettider: Alla dagar 7-20

Hur betalar man: Med kontanter och Swish