Petra Gardos Ek (M), ordförande i Norrmalms stadsdelsnämnd. Foto: Julia Wide/Mostphotos

Gardos Ek (M): "Kan vara extremt roligt att sitta i opposition!"

Stockholms preliminära valresultat visar att alla partier utom S och V backar. Ett maktskifte kan därmed bli aktuellt i stadshuset. – Man jublar inte än, men man gråter inte heller, säger Petra Gardos Ek (M) stadsdelsnämndens ordförande Norrmalm.

  • Publicerad 16:13, 13 sep 2022

Man jublar inte än men man gråter inte heller.

Med 556 av 598 valdistrikt räknade verkar Socialdemokraterna vara de stora vinnarna i valet till kommunfullmäktige i Stockholm. De ökar med över sju procentenheter till 29,5 procent.

Det gör att Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet får ihop 53 mandat i kommunfullmäktige. Det krävs 51 mandat för en majoritet. Ett maktskifte kan därför bli aktuellt.

Norrmalms stadsdelsnämnds ordförande Petra Gardos Ek (M) var förberedd på ett jämnt resultat.

– Vi visste innan att det är extremt lika. Nu måste först alla röster räknas. Man jublar inte än, men man gråter inte heller.

– Det är skönt att det äntligen är över, jag har valarbetat väldigt intensivt och länge. Och det är skönt att se att så många har röstat. Det är så viktigt, oavsett vilket parti man röstar på.

Enligt Valmyndighetens preliminära siffror i kommunvalkretsen Norrmalm-Östermalm-Gamla Stan är Moderaterna fortfarande klart störst med 30,6 procent av rösterna. Socialdemokraterna ligger på andraplatsen med 20,1 procent.

– Det är självklart jättebra att Norrmalmsborna tycker vi har gjort det bra. Jag har älskat mitt uppdrag som ordförande där jag har fått jobba nära våra väljare och på riktigt kunnat göra skillnad för dem.

"En rysare rätt igenom"

– Det här valet är en rysare rätt igenom. Enligt de distrikten jag följt hittills ser det ändå positivt ut för oss, men det är för tidigt att säga än hur det kommer att gå, säger Ulla Sjöbergh (S), vice ordförande i Norrmalms stadsdelsnämnd.

Vad gäller valresultatet på riksplanet anser hon att det skapar en instabil situation i Sverige.

– Det är ingen stark regeringsmakt man får och man kan inte riktigt föra sin politik rakt av. Varje förslag måste förhandlas om för att få ett beslut. Det kan bli fyra bräckliga år, oavsett vilken sida som vinner.

De nuvarande politikerna sitter kvar i Norrmalms stadsdelsnämnd till årsskiftet, därefter tillsätts eventuella nya förtroendevalda i kommunfullmäktige.

Men först ska det förhandlas om vilka poster som går till vilket parti.

– Jag vet inte ens om jag kommer bli erbjuden att sitta kvar. Förlorar vi makten har vi färre mandat och färre uppdrag att fylla. Jag har inga problem med att sitta i opposition, det kan vara extremt roligt att sitta där och få driva politik på ett helt annat sätt, säger Petra Gardos Ek (M).