Gärdet får 110 nya bostäder i "Minecraft-hus"

"Ett välkommet tillskott", enligt Stadsbyggnadsnämnden om de bostäder som ska byggas på Gärdet i ett Minecraft-liknande hus med grönt tak.

  • Publicerad 11:21, 9 jun 2015

De 110 nya bostadsrätterna ska byggas av Aros Bostad på den plats där Värtavägen möter Furusundsgatan och där det idag finns bensinmack, garage och kontor samt en gräsplätt med några träd på.

Stadsbyggnadsnämnden har precis godkänt detaljplanen – med motiveringen att 110 nya bostäder är ett välkommet tillskott med tanka på bristen på bostäder.

Räknar med överklagan

Bostäderna fördelas på två hus, ett mot Värtavägen och ett i souterräng mot Furusundsgatan. Boende i området har protesterat mot planerna, framförallt för att man tycker de nya husen är för höga och har en arkitektur som avviker för mycket mot övrig bebyggelse på Gärdet. Synpunkter som lär leda till att byggstarten – som skulle kunna dra igång om ett år – skjuts på framtiden.

LÄS MER: Minecraft-hus även på Kungsholmen!

– Vi räknar med att projektet överklagas, eftersom det är så det ser ut i Stockholm idag. Alla är positiva till att det byggs fler bostäder, men ingen vill att det byggs i det egna kvarteret. Vi har inte haft ett enda projekt i Stockholm som inte har överklagats, säger Samir Taha, VD på Aros Bostad.

– Det här är något som vi i branschen räknar med. Det kan ta några år innan vi kan komma igång med bygget, fortsätter Samir Taha.

När börjar ni riva den befintliga byggnaden?

– Det beror på överklagandeprocessen, men det kommer inte att ske under det närmsta året.

I väntan på att alla överklaganden avgörs, kan inte nuvarande hyresgäster få vara kvar?

– En del sitter kvar till september, en del flyttar ut något senare. Det är inte ekonomiskt försvarbart att låta byggnaden stå halvtom. Samtidigt är det så att marken behöver saneras, eftersom det låg en bensinstation där tidigare, och vi kan inte ha hyresgäster i byggnaden under saneringen.

Kan ni tänka er att rita om huset, så att det inte blir så högt för att bättre passa in i bebyggelsen på Gärdet?

– Nej. Vi har i samråd med vår arkitekt bedömt att den här byggnaden är lämplig, och stadsbyggnadsnämnden ställer sig bakom vårt projekt. Vi tycker inte att den är för hög eller stor. Det finns en småskalighetshysteri i Stockholm, men vi menar att när man bygger nytt då ska man utnyttja marken effektivt. Det är bra att vi får in många bostäder i kollektivtrafiknära lägen.

Vill riva mer

Aros Bostad har ytterligare ett husprojekt på gång på Gärdet. På Östhammarsgatan 70 står ett kontorshus som antingen.Eventuellt kan även denna byggnad rivas.

– Det är kontor som vi vill omvandla till bostäder, antingen genom att bygga på två våningar eller genom att riva befintlig byggnad och bygga helt nytt. Vi väntar just nu på svar på vår ansökan om rivningslov, så att vi vet vad vi får eller inte får göra.

Samir Taha fortsätter:

– Kontorsbyggnaden används av försvaret, och de har kontrakt till 2017. Eftersom det är två år kvar tills de flyttar ut, vet jag inte mer just nu. Om vi får okej på rivning, kan vi bygga fler mindre bostäder som också blir klimatsmarta. Annars får vi anpassa oss efter befintlig byggnad vilket innebär att bostäderna blir större.