Ögonsten. Anders Ericson, generalsekreterare i KAK, i sin Porsche 911 SC från 1978. ”Jag har tillbringat mer tid under bilen än bakom ratten”.

Gärdesloppet firar 100 år

På söndag den 5 juni firar Gärdesloppet 100 år. I år är nästan 400 fordon anmälda – och arrangörerna hoppas på ett nytt publikrekord. – Det här är ett kulturarv som människor vårdar ömt, säger Anders Ericson på KAK.

  • Publicerad 21:48, 3 jun 2022

Det är
mäktigt
att se drygt 300 fordon köra genom stan. Det är rena kulturhistorien.

Den första upplagan av Gärdesloppet arrangerades 1922, på den tiden var det en regelrätt motortävling.

Tävlingsmomentet finns kvar, i form av Prins Bertil Memorial, men i dag är det nog kortegen som de flesta kommer att tänka på när Gärdesloppet kommer på tal.

– Den är lite av en höjdpunkt under dagen. Det är mäktigt att se drygt 300 fordon köra genom stan. Det är rena kulturhistorien, ett kulturarv som människor vårdar ömt, säger Anders Ericson, generalsekreterare i Kungliga Automobilklubben, KAK, som arrangerat loppat sedan starten.

Storstilad comeback

På söndag firar Gärdesloppet 100 år jämt, och jubileet till ära är rekordmånga ekipage anmälda till de olika klasserna. I år utgår kortegen från Drottningholms slott, och inte från Hagaparken som den brukar.

Efter två års uppehåll på grund av pandemin hoppas de på en storstilad comeback och att överträffa 2019 års publiknotering på 55 000 besökare.

– Vi hoppas på att slå publikrekord.

Kör du själv på söndag?

– Nej, tyvärr. Jag har en gammal sportbil från 1970-talet som är tillräckligt gammal för att kvala in, men jag har för mycket att göra med det praktiska så jag hinner inte.

Populär. Den senaste upplagan av Gärdesloppet gick av stapeln 2019 och lockade omkring 55 000 besökare. Foto: KAK

Det här händer

Kortegen. Öppen för alla fordon tillverkade före 1972. Drygt 300 anmälda ekipage samlas vid Drottningsholms slott och kör till Djurgårdsbrunnsängarna.

Concours de Charme. De charmigaste ekipagen koras på Stora scenen.

Prins Bertil Memorial. Tävling på särskild bana.

Lådbilstävling på Djurgårdsbrunnsängarna. Låna en från KAK eller tävla med ett eget bygge.

Klassiska båtar defilerar genom Djurgårdsbrunnskanalen med start klockan 11. Arrangeras av Kungliga Motorbåtklubben.

Visa merVisa mindre