På Akalla 4H-gård ser man till att spara på höet så mycket som möjligt. Foto: Linda Dahlin

Gården i Akalla har förberett sig på torkan

Den extrema torkan gör det svårare för djurägare att få tag på foder till sina djur. På Akalla 4H-gård ser man till att spara på höet så mycket som möjligt. – Som tur var har vi mycket gräs i hagen så vi kan spara på höet, säger Erika Svensson som jobbar på gården.

  • Publicerad 15:48, 10 jul 2018

Den extrema torkan som ligger över norra Europa fortsätter att skapa problem. På en presskonferens som regeringen höll pratades det om utökade förskottsutbetalningar, krisstöd och lättnader i regelverken.

Uppmanas skörda

Alla som har mark med foder uppmanades att skörda dessa för att få fram mat till djuren, men enligt Lantbrukarnas Riksförbund, LRF i Mälardalens ordförande Per Pettersson kommer det ändå inte räcka till.

– Här omkring är det riktigt illa. Vi pratar om mindre än en halv skörd foder till hästar, nötkreatur och får.

LRF har tidigare efterfrågat stöd från regeringen, men nu är deras största prioritet att hitta mark som de kan slå foder från.

Illa runt Stockholm

Enligt honom är områden kring Stockholm mer eller mindre barskrapade på foder. I vanliga fall kan man få tag på en bal här och där, men nu säger foderleverantörerna blankt nej.

Situationen är så allvarlig att de för första gången har tvingats se över hur lantbrukarna söderöver kan köpa foder från markägare i nordligaste Sverige.

– Lokala torkor uppstår om inte varje år så i alla fall ganska ofta. Det brukar man kunna lösa inom regionerna, men nu är det torrt överallt. Ingen har någonting att sälja. Det har inte hänt förut.

Hästarna får äta så lite hö som möjligt

Akalla 4H-gård har märkt av bristen på foder. Erika Svensson som jobbar med djuren på gården berättar att det har försökt vara ute i god tid med att boka foder.

– Vi märkte redan förra året att det var torrt därför har vi försökt gardera oss det här året. Som tur är har vi mycket gräs i hagen så vi kan spara på höet. Hästarna får äta så lite hö som möjligt så att vi kan spara.

Snålar med höet

Erika menar att hästarna på gården i Akalla inte behöver lika mycket foder som till exempel tävlingshästar.

– Våra hästar aktiveras inte överdrivet mycket. När de ”jobbar” en timme om dagen försöker vi hålla de i skuggan.

Akalla 4H-gård har som tur var kunnat boka hö hos en bonde i närheten av Stockholm. De åker dit en gång i halvåret hämtar en container med cirka 5 ton i taget.

Mindre gårdar mest utsatta

De yrkesverksamma lantbrukarna är väl medvetna om problemen och gör allt de kan för att lösa dem. De som enligt Per Pettersson ligger värst till är de mindre gårdarna och stallen.

– ”Det löser sig” brukar vi höra från dem, men i år tror jag inte att det gör det. Så svår är torkan. Jag vill verkligen uppmana de som har häst att jaga fatt i foder, och det nu. Det är bråttom.

Hur ska de göra?

– De måste ringa alla de känner och kolla på Facebook. Men det kommer bli otroligt svårt och man måste faktiskt mentalt förbereda sig på att hästar kommer behöva skjutas av. Förskräckligt att skicka en häst på slakt i förtid, det är som en gammal kompis, men det är bättre än att de svälter ihjäl.