Pontus och Pierre Andersson i Västerhaninge är några av de som blev av med sina crosscyklar under midsommarhelgen. De har inget hopp om att få tillbaka crossarna i gott skick. Foto: Chris Anderson

Garaget länsades på motorcyklar

Tio motocross-cyklar för totalt en miljon kronor har stulits i Haninge på kort tid. Många av dem tros användas för buskörning. – Sommaren känns helt förstörd, säger Pontus Andersson, 14.

  • Publicerad 15:11, 28 jun 2015

Midsommarhelgen blev en mardrömshelg för ett gäng unga Haningekillar.

Totalt har tio crosscyklar stulits under midsommarhelgen och strax innan, från deras hem.

– Det känns för jäkligt, säger Pontus Andersson som tillsammans med sin lillebor Pierre är bland de värst drabbade.

De blev av med totalt fyra cross-cyklar, precis som Hampus Johansson, 15, och hans bror i Tungelsta.

– Jag hade både tävlingar och träningsläger inbokat i sommar. Nu kan jag inte köra en meter. En av crossarna var helt ny, säger han.

Flera av de drabbade killarna kör vid Haninge motorklubb och i samtliga av fallen har motocross-cyklar stulits från privata hemgarage.

Pontus och Hampus föräldrar tror att gärningsmännen varit på Högstabanan, tagit registreringsnummer på bilar och släp för att sedan kunna slå till på rätt adresser.

I Facebook-gruppen ”Stulna crossar hela Sverige” efterlyser folk sina stulna ögonstenar, och Södertörn verkar vara landets största problemområde just nu.

– Det är extremt just nu, säger Pontus pappa Jim.

En av de stulna motocross-cyklarna från Haninge hittades i Ronna i Södertälje under midsommarhelgen.

– Flera av hojarna är vi mer eller mindre säkra på finns i Botkyrka. Vi har fått både tips och varit ute själva och sett ungdomar köra sönder dem. Polisen behöver vara ute och visa sig mer där, det är enda sättet att få stopp på detta, säger Hampus pappa Robert.

Polisen bekräftar problemet.

– Det är högsäsong för buskörning nu. Min teori är också att många av de stulna motorcyklarna, mopederna och crossarna går till ungdomar i Botkyrka, våra gripanden ger belägg för det. Ring till oss så fort du tror du ser din motorcykel eller cross, det finns alltid ett ramnummer, säger Christer Brandström, stationsbefäl vid Södertörnspolisen.

Motocross-cyklar är inte registreringspliktiga och är hos flera försäkringsbolag svåra att försäkra. Folksam har till exempel ännu ingen försäkring för crossar, enligt produktutvecklare Åsa Sköldefalk.

Och familjen Andersson har fått dåliga besked.

– Vi har Länsförsäkringar och de har inte kunnat hjälpa oss. Det är 300 000 kronor vi förlorat på stölderna, säger Jim.

Det är 300 000 kronor vi förlorat på stölderna.Jim, pappa i familjen

Fakta

Olika trend för mopeder och mc

Antalet polisanmälda stulna mopeder i Haninge har de senaste två åren legat ganska jämnt. 63 anmälda stölder 2013 och 68 anmälningar förra året .

Antal polisanmälda stulna motorcyklar minskade dock något. 20 motorcyklar anmäldes stulna 2014, mot 36 under 2013.

Källa: Brottsförebyggande rådet

Visa merVisa mindre