Susanne Hanqvist visar garagets yttre som är täckt av vildvuxna vinrankor och grenar. Foto: Pekka Pääkkö

Garaget i Hjorthagen som hyresgästerna får städa själva

Skitigt, osäkert och dyrt. För Susanne Hanqvist har garaget på Artemisgatan i Hjorthagen en hel del att önska. "Nu tänker Stockholmshem dessutom höja avgiften. För ett garage som vi förväntas städa själva", säger hon.

  • Publicerad 06:00, 22 mar 2021

Ska hyresgäster verkligen behöva städa garaget själva, när de betalar hyra? Det frågar sig Susanne Hanqvist, hyresgäst med garageplats på Artemisvägen, som finner det helt orimligt att Stockholmshem tänker höja hyran med tanke på underhållet.– Jag har haft garageplats här sedan 2015, jag har aldrig sett att det städats. Väggar och tak är täckta av kalk och avlagringar från regn och tö. Kondensen rinner ner på bilarna och asfalten släpper. Garaget sköts inte och förvaltarna svarar att de inte har tid. Det står bara och förfaller, säger Susanne Hanqvist.
Susanne visar att garagedörren kan vem som helst låsa upp utifrån om man sticker in handen mellan port och garagevägg. Branddörren är låst och saknar handtag och går därför inte att öppna. Mitt i ser tövattnen som rinner in i närheten av sladdar och lampor. Vildvuxna vinrankor och grenar växer sig in genom fönstren och täcker för insynen.

På taket rinner vatten och bildar kondens. Foto: Pekka Pääkkö

Sopborsten har Susanne själv köpt in till hyresgästerna. Foto: Pekka Pääkkö

– Jag brukar säga att det här är garaget från helvetet. Vi hyresgäster sköter om garaget till den mån det är möjligt men vi önskar att få en bättre grund att utgå ifrån, säger Susanne Hanqvist.

Stefan Källqvist, kundförvaltare på Stockholmshem, svarar i ett mejl till Mitt i att parkeringsavgifterna har justerats för att ligga på samma nivå som andra aktörer i samma område, från dagens 990 kronor till 1120 kronor.
– Att hyresgästerna själva städar sin P-plats stämmer, medan grovstädning och sandsopning görs av Stockholmshem. Nästa städning är planerat till mitten av april, svarar han.

Enligt Stefan Källqvist har lampor och kablar har setts över, vid en lampa har det tidigare varit ett läckage som åtgärdats med en dropplåt. Att det bildas kondens beror på att det är ett kallgarage.

På Mitt i:s frågor om branddörren som inte går att öppna och garagegrinden som enkelt kan tas upp svarar han att båda nu ska åtgärdas.