Garagemordet: Järva får säkrare garageportar

Garageportar för hundratusentals kronor ska säkra garagen i Järva. Efter upprepad skadegörelse saknar flera av garagen port. Det har blivit attraktiva tillhåll för kriminella. – Stöket i garagen är ett jättestort problem, tyvärr räcker det inte med att bara byta portar, säger Frida Nordlöf, lokalpolis i Järva.

  • Publicerad 16:07, 3 jan 2018

Flera av parkeringsgaragen i Järva gapar öppna. Efter upprepad skadegörelse saknar flera av dem port.

Det har gjort garagen till attraktiva mötesplaster för kriminella. Bara i Rinkeby saknar fyra stora parkeringsgarage i flerfamiljshus portar. I Tensta har tre garage bommats ingen helt efter upprepat stök. Även i Husby gapar garage på bland annat Nordkapsgatan öppna.

I centrala Rinkeby har fastighetsbolaget  D. Carnegia & CO AB  två öppna garage sedan flera månader tillbaka.

– Vi har stora problem med dumpningen av stulna bilar i garagen och narkotikaförsäljning. Vi har upprepade gånger lagat dörrarna, men nu går det inte längre, vi måste installera säkerhetsklassade dörrar, säger Björn Sundberg, kommunikationschef för D. Carnegia & CO AB.

Garage utan port blev mordplats

Förra veckan mördades en man i 20-årsåldern i Familjebostäders parkeringsgarage i Rinkeby  – ett av garagen som saknat port sedan oktober.

Familjebostäder ska under det första kvartalet i år byta till säkerhetsklassade dörrar i två av deras garage. Dörrarna kommer att kosta 400 000 kronor styck inklusive installation.

”Garagen är de kriminellas mötesplatser i Järva”

Polisen har i fler år försökt råda bot på problemen i garagen.

– Det är ett jättestort problem att garagen har blivit de kriminellas mötesplaster. Mordet som skedde för ett par dagar sedan skedde inte där för att det var ett dåligt garage utan för att det används som mötesplats för kriminella, säger Frida Nordlöf, lokalpolis i Järva.

–  Vi åker i stort sett förbi alla större garage i Järva dagligen, men fem minuter efter att vi åker så är obehöriga tillbaka igen.

Hon upplever att fastighetsägarna nu börjar arbeta hårdare för att komma åt problemen.

– Vi har nått en punkt där alla känner att det får vara nog, vi måste göra det här tillsammans. Men det räcker tyvärr inte bara med att byta portar.

Andra åtgärder som polisen efterlyser är bland annat flytta eller minska antal nödutgångar där det är möjligt, ta bort parkeringsburar i mitten av garagen så man får bättre översikt, bättre belysning, ljudstörare och övervakningskameror.

Flera boende i Rinkeby och Tensta som Mitt i pratat med tycker att det är på tiden att fastighetsbolagen vidtar åtgärder.

– Jag vågar inte parkera min bil i garaget trots att jag betalar hyra för parkeringsplasten. Det har fått pågå för länge utan att någon gjort något åt problemen i garagen, säger en hyresgäst på Degerbygränd.

Situationen blev ohållbar – garagen bommades igen

Redan under 2013 ratade ett stort antal unga fritidsgårdarna  i området för att tillbringa sina kvällar bland glassplitter och sönderslagna bilar i garagen på Risingeplan i Tensta. Flera larm om narkotikaförsäljning förekom. Situationen blev tillslut ohållbar och dåvarande fastighetsägare Tornet bommade igen tre av parkeringsgaragen och de har förblivit stängda.

– Vi planerar att öppna garagen successivt i år, men vi behöver rusta upp dem och skaffa säkerhetsdörrar innan vi öppnar, säger Azra Durakovic, regionschef för Viktoria park, nuvarande ägare av parkeringsgaragen på Risingeplan.

I de garage som Viktoria park håller öppna på Risingeplan har man vidtagit en del av åtgärderna som polisen efterfrågar, som till exempel att förbättra översikten i garaget genom att ta bort bilburarna i mitt av lokalen. Det har enligt polisen bidragit stort till att det nu är mindre kriminell aktivitet just i det området.