Garaget vid Risingeplan under vårens oroligheter. Foto: Åsa Sommarström

Garage förblir stängt efter renoveringen

Renoveringen efter branden i garaget vid Risingeplan är snart klar. Men garaget kommer inte att öppnas. Hyresvärden Torn­et anser att det ännu inte är säkert nog.

  • Publicerad 20:11, 29 sep 2013

Garaget på Risingeplan i Tensta har varit stängt under hela våren och sommaren i väntan på renovering efter branden strax före sommaren.

Garaget, som under vår­en tidvis ockuperades av ungdomar, är nästan färdig­renoverat, men det blir ändå inte aktuellt att öppna det för hyresgästerna på ett tag.

– Vi håller fortfarande på att renovera det sista, och håller på med belysning, ventilation och undertak. Trots att det snart är färdigt har vi beslutat att hålla det stängt tills vidare, säger Hans-Erik Hjalmar, regionchef för Tornet i Stockholm, som har sitt förvaltningskontor i Tensta.

Under dagtid är det hantverkare i garaget, men när de har gått hem för dagen stängs garaget igen.

– Vi har en förhoppning om att kunna öppna garaget igen, men just nu måste vi först komma tillrätta med det som varit, så att vi känner oss trygga igen, säger Hans-Erik Hjalmar.

Han säger att det inte råder någon brist på parkering i Tensta, och att de hyresgäster som hade plats i garaget har fått andra platser, framför allt markparkering, men även i garage i närheten.

Finns det hyresgäster som hellre hade fått en garageplats än en markplats?

– Ett garage är inte säkrare än en markparkering. Jag säger inte att det är lika mycket problem i dag, men i dagsläget kan vi inte erbjuda ett säkert garage. Det är en falsk trygghet att ha en bil i ett garage.

Han säger att det har lugnat ner sig betydligt i området sedan vårens upplopp.

– Men det är ändå 15–20 bilar som har brunnit sedan i somras, så allt är relativt. Men de 14 senaste dagarna har det varit lugnt, sa han i slutet av förra veckan.

Hyresvärden planerar att bjuda in ungdomarna från Risingeplans framtid för att diskutera läget.

– Vi har inte bokat in något möte än, men förhoppningen är att vi ska kunna mötas för att se var man står, vad man tycker och vill, säger Hans-Erik Hjalmar.