”Går inte att stoppa oss i något fack”

Vänster, höger, mitten. När Håbo får ett nytt politiskt parti får alla hänga på. Ett parti som redan kompromissat bort en särskrivning.

  • Publicerad 09:02, 29 dec 2021

Vår ambition är att vi ska ha medlemmar från hela färgskalan i partiet.

När Bålstapariets starke man, Owe Fröjd, avslöjade att domännamnet Haabodemokraterna.se registrerats satte spekulationerna i gång. För personerna bakom partiet kom avslöjandet som en överraskning, minst sagt. Ganska snart insåg de dock att det var en välkommen överraskning.

– Man blir lite ledsen när man inte får avslöja det själv, men det var den bästa reklamen vi kunde ha fått, säger Marcus Ström, vice ordför-
ande och får medhåll av de tre andra som sitter i rummet, ordförande Björn Krafte-
lid, kassör Jennifer Rydén och ledamot Susanna Kraftelid.

Har folk vetat att det är ni, har de frågat?

– Inte mig. Jag rör mig inte i politiska kretsar sedan tidigare. Jag hörde prat om det, men det var ingen som misstänkte mig, säger Björn Kraftelid.

– Jag är väldigt anonym i de här kretsarna. Mig har ingen ställt frågor till, säger Jennifer Rydén.

Rita om kartan

Marcus Ström och Susanna Kraftelid som varit verksamma inom Moderaterna konstaterar att det tisslades och tasslades utan att någon träffade rätt.

Sedan pressmeddelandet gick ut har de pekats ut som högerkonservativa. Eller ”lokalkonservativa”, som det också uttryckts. Det är fel, menar medlemmarna.

– Det går inte att stoppa oss i något fack, säger Susanna Kraftelid.

– Vi är ideologiskt helt obundna. Vi tycker att bra politik ska premieras i alla lägen, oavsett varifrån den kommer. Vår vision är att sitta i någon form av vågmästarroll och inte luta åt vare sig höger eller vänster. Oavsett färg kommer bra politik fram, konstaterar Björn Kraftelid.

Hela färgskalan

– Vår ambition är att vi ska ha medlemmar från hela färgskalan i partiet. Då får vi det bästa från alla även om de interna diskussionerna kommer bli svettiga stundtals, säger Marcus Ström.

Finns det inte en risk att man hamnar utanför om man ska vara alla till lags?

– Så kan det bli, men det finns ju förslag från alla partier som är bra. Men det kommer inte fram på grund av gamla oförrätter som ligger hos varje sida. Det är galet.

Finns det plats för två lokala partier i lilla Håbo?

– Ja. Absolut. Jag skulle också vilja vända på det. Finns det plats för två jättestora partier som inte kan komma överens om något? Det är väl snarare de som är problemet. Kasta in tolv mindre partier som kan samarbeta i stället, säger Björn Kraftelid.

Ingen särskrivning

Att man inte drar sig för att kompromissa står redan klart. För partiet hette, vid sin födsel, Håbo Demokraterna.

– Det var något som vi ville medvetet ha från början och vi hävdar fortfarande att rent tekniskt går det att göra så, haha. Men när det tog varannan persons uppmärksamhet och fokus. Då var det bara att backa och göra om.

Medborgarförslag om vattenleken i Kungsängens centrum

Borde även finnas i Bro: "Skulle vara fantastiskt" På torget i Kungsängens centrum finns det sommartid en fontän som lockar till lek bland kommunens yngre invånare. Nu föreslår en medborgare att en liknande lösning borde etableras i Stjärnparken i...måndag 3/10 17:28

Tyck till om detaljplanen för Centrala Bro

Promenera i framtiden – säg din mening Som en del av utvecklingen av centrala Bro vill kommunen åter igen samla in Brobornas tankar, inför en kommande detaljplan. Den här gången sker det i formen av en tipspromenad – utan några rätt eller...måndag 3/10 11:06