Olle Reichenberg (M) menar att tunnellösningen visar på byggambitioner i Danderyd. Foto: Pekka Päkkö/Most photos

”Går inte att bygga på samma sätt i Danderyd”

Karin Wanngård (S) kritiserade Danderyd för att bygga för lite hyresrätter. Kommunstyrelsens ordförande Olle Reichenberg (M) säger att de visst bygger hyresrätter, men att inte går att bygga på samma sätt i här som i andra kommuner. – De kanske skulle ta sig tiden att faktiskt se hur det ser ut här.

  • Publicerad 11:22, 11 jul 2018

Finansborgarrådet i Stockholms stad, Karin Wanngård (S), riktar i ett öppet brev kritik till flera av länets moderatledda kranskommuner – bland annat Danderyd.

Där framgår att de M-ledda kommunerna Nacka, Solna, Sollentuna och Danderyd har låga nivåer när det kommer till nyproduktion av hyresrätter.

Men Olle Reichenberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Danderyd, ser brevet som ett tydligt inlägg i valdebatten.

– De kanske skulle ta sig tiden att faktiskt se hur det ser ut i vår kommun. Många tror att det inte finns några hyresrätter alls i Danderyd, men det finns betydligt fler hyresrätter i Danderyd än vad många tror, säger han.

Det går inte att bygga på samma sätt här

Olle Reichenberg (M).

Inte en enda hyresrätt under 2018

Tidningen Fastighetsvärlden gjorde 2017 en granskning av kommunernas procentuella bestånd av hyresrätter. Där framgår det att 17 procent av lägenheterna i Danderyd är hyresrätter, vilket är fjärde minst i hela landet.

Under 2018 byggdes inte en enda hyreslägenhet i kommunen. I moderata Solna ska 1330 hyreslägenheter byggas under 2018 och 2019.

– Det är lätt att peka finger åt Danderyd, men jag tror att vi är Sveriges åttonde mest tätbebyggda kommun. Kommunen ser också helt annorlunda ut än exempelvis Solna som jag tror har 400 villor, resten är flerbostadshus. Danderyd är i grunden ett antal villastäder som dessutom präglas av ett kulturhistoriskt värde. Det går inte att bygga på samma sätt här, säger Olle Reichenberg.

Men finns det några ambitioner på att bygga fler hyresrätter?

– Ja, det finns projekt ute på arkitekttävling just nu där tanken att studentlägenheter ska byggas i hyresrättsform. Men man ska inte stirra sig blind på upplåtelseformen. Bostadsbristen är något vi tar på allvar och det allra mest väsentliga är att bostäder byggs så att flyttkedjor uppstår i Stockholmsregionen. På så vis kan fler hyresrätter också frigöras.

Målet om E 18 i tunnel

Han nämner också planerna på att förlägga E 18 i tunnel som han menar kan innebära 11 000 nya bostäder.

– Då är det klart att flera av dem ska bli hyresrätter.

Men tunneln har det pratats om länge och det är långt ifrån att det går i mål?

– Nej, det är långt ifrån klart. Men att vi överhuvudtaget utreder den här typen av lösningar visar att det finns ambitioner för området och att vi tar bostadskrisen på allvar.