Sara Dannborg överlevde tsunamin men miste sin dotter och sin mamma. Foto: Läsarbild Hugo Thambert

”Går att leva med förlust och sorg och ändå vara lycklig”

För 15 år sedan förlorade Sara Dannborg sin dotter Freja och sin mamma i tsunamin i Thailand. Åren har varit fyllda med sorg – men också mycket liv och glädje. – Sorgen bär jag med mig, men jag har lärt mig att leva med den, säger hon.

  • Publicerad 04:58, 26 dec 2019

Flera år har gått sedan Sara Dannborg åkte till Khao Lak med sin make Erik, mamma Birgitta, morbror Bengt, Eriks mamma Elisabeth och dottern Freja, 11 månader. Livet var som vanligt och dagarna var fantastiska, berättar hon.

Den 26 december förändrades allt

Men på morgonen den 26 december vändes allt upp och ner. Hon och Erik hade bestämt att de skulle iväg och dyka medan resten av familjen stannade kvar på stranden i närheten av den bungalow som de bodde i. Redan när de lämnade hamnen i en liten båt började vattnet att forsa ut från stranden.

– Allt bara sögs ut och vi följde med. Det gick bara några minuter så såg vi en jättevåg som reste sig. Båten styrde mot vågen och vi klarade den. Det kom tre sådana vågor.

När Sara Dannborg sedan tittade in mot land såg hon hur trädtopparna försvann i vågen. Hon ringde sin mamma och sa att de skulle gå bort från stranden. Det var sista gången de pratade med varandra.

Freja hade skrattat när de sprang i väg

I Khao Lak gick vågen över en kilometer in över land och tog med sig hus som var 10 meter höga. Hennes svärmor, som mirakulöst överlevde, berättade att hon sett Saras mamma springa iväg med Freja i famnen innan de sveptes iväg av vattnet.

– Freja hade skrattat när de sprang i väg. Hon älskade när man sprang med henne.

Åkte runt i flera dagar och letade

Hon beskriver de kommande dagarna som overkliga. Ingenting fanns kvar. I flera dagar åkte de runt på en moped som de lånat. De besökte sjukhus, läger för överlevande och platser där man samlat döda kroppar.

– Allt var så overkligt, som att det var en film. Det fanns inga spår efter varken Freja, min mamma eller Bengt.

Allt hon ville var att ha Freja i sin famn. Men hon fanns inte, hon var borta.

Allt var så overkligt, som en film

– Jag ammade henne fortfarande och förlusten kändes fysiskt i kroppen, som att man huggit av mina armar och ben.

Fick hjälp av stödgrupp och psykolog

Veckan efter nyårsafton åkte de hem. Det var ingen idé att vara kvar, berättar Sara Dannborg. Efter några veckor åkte de dock tillbaka. Det var svårt att bara vänta hemma i Stockholm och det kom även rapporter om brister i identifieringsarbetet. De stannade i en månad innan de gav upp.

Väl hemma blev en stödgrupp med andra drabbade småbarnsföräldrar och de många psykologsamtalen en livlina.

Hon berättar att hon ganska snabbt bestämde sig för att fortsätta leva, inte bara överleva. Redan i Thailand hade hon och Erik bestämt att de skulle skaffa ett till barn och i mars var hon gravid.

– Det går faktiskt att glädjas åt en graviditet när man är i djupaste sorg, säger hon.

Fakta

Om Sara Dannborg

Bor: Näsby park i Täby, flyttade dit för 13 år sedan.

Familj: Maken Erik, sonen Leopold, 14, Ludvig, 12, och Hedda, 7. Dottern Freja blev 11 månader, skulle fyllt 16 år i januari.

Jobbar: Kommunikationschef på Doktor24.

Visa merVisa mindre

I augusti identifierades Freja, månader efter hennes mamma och Bengt. Med gravidmage tog Sara Dannborg emot kistan med sin dotter på Arlanda.

– Vi gick hela tiden och väntade på samtalet och det betydde mycket att hennes kropp kom hem och att vi kunde begrava henne.

Jag minns att jag satt och ammade och grät på ettårsdagen

Några månader senare, nästan ett år efter tsunamin, föddes sonen Leopold.

– Jag minns att jag satt och ammade och grät på ettårsdagen av tsunamin. Samtidigt var det så hoppingivande och fint att ha det där lilla barnet som man älskade över allt annat.

Förlusten av föräldrarna allt starkare

Två år senare föddes Ludvig och några år senare Hedda. Sara Dannborg berättar att familjen blev det viktigaste och att annat fick vänta.

Hon har också jobbat mycket med att acceptera det som hänt, även om hon stundtals har varit riktigt arg. Framför allt har förlusten av föräldrarna blivit allt starkare. Kort innan tsunamin förlorade hon sin pappa i cancer.

– Det är så sorgligt att mina underbara föräldrar aldrig fick träffa mina barn.

I januari skulle Freja ha fyllt 16 år. Hemma i huset i Näsby park finns det bilder på Freja och de pratar då och då om henne. Familjen har även åkt tillbaka till Thailand flera gånger.

– De är svårt för barnen att förstå. Det är så abstrakt för dem. De tänker att det vore ballt att ha en sådan stor storasyster. Att hon skulle skällt på dem ibland när de bråkar. Men det har varit viktigt att prata om henne.

Lever vidare för dottern Frejas skull

Sara Dannborg brukar tänka på vem Freja hade varit i dag. Hur hon hade sett ut.

– Hon var en glad tjej med stark vilja och intensiv blick. För mig lever hennes glada leende kvar.

Trots att smärtan var förlamande i början har det varit viktigt för henne att inte låta sorgen efter Freja ta över hennes liv eller bli hennes identitet.

För mig lever hennes glada leende kvar

– Det hade inte min dotter velat, att jag hade gått runt livet ut och varit ledsen och sorgsen för att jag förlorat henne. Det var som att nu när vi, hennes föräldrar, faktiskt överlevde den där dagen är vi skyldiga henne att fortsätta leva. Jag älskade Freja mer än någonting annat, men jag valde att leva vidare, trots smärtan.

Är inte mindre lycklig än innan, trots sorgen”

I dag är saknaden en naturlig del i livet, ungefär som en kroppsdel som ibland värker och gör ont men som oftast bara finns där. Vissa dagar, inte minst runt jul, kan vara tunga, men hon tycker att det är viktigt att människor förstår, att även om det värsta händer och man känner att livet är över, så kan man fortsätta att leva.

– Det går att leva med en sådan svår sorg och förlust och ändå vara lycklig. Det trodde jag inte då i början, men det går. Jag lovar, säger Sara Dannborg.