Här sköts 25-åringen ihjäl i lördags. 17 patronhylsor hittades på platsen. Foto: Stefan Källstigen

Gängkonflikt i Vårby gård bakom mordet i Kungens kurva

Minst 17 skott avlossades mot en bil vid en bensinmack i Kungens kurva. En 25-årig man dödades. Åklagarens teori är att det handlar om en gängkonflikt i Vårby gård – Mitt i har kartlagt bakgrunden till mordet.

  • Publicerad 17:52, 21 jan 2020

Det var klockan 16.40 i lördags eftermiddag som en 25-årig man sköts ihjäl i en bil på bensinmacken Cirkle k i Kungens kurva. Ytterligare två personer befann sig i bilen, en kvinna och en 27-årig man. Kvinnan skadades medan 27-åringen klarade sig oskadd.

17 patronhylsor hittades på platsen.

Flera vittnen ringde 112 och berättade att de sett en eller flera personer skjuta mot bilen från en annan bil. Den bilen ska sedan ha kört från macken i hög fart.

”Minst två inblandade”

– Utifrån hur gärningen är utförd så bör det ha varit minst två personer inblandade. En som kört bilen och en som avlossat skott. Det skulle kunna vara fler också, säger Johanna Rejdemo Storbjörk, kammaråklagare vid Södertörns åklagarkammare. 

Var det den häktade mannen som sköt?

– Vi vet i nuläget inte exakt vilken roll han har haft.

Tror ni att 22-åringen utförde mordet på uppdrag av någon?

– Det vågar jag inte uttala mig om.

Både den 25-årige mannen och kvinnan fördes till sjukhus. Mannen avled senare av sina skador. Kvinnan skadades allvarligt. Hennes läge beskrivs som stabilt, men hon vårdas fortfarande på sjukhus.

Ett par timmar efter skottlossningen, klockan 18.55, greps en 22-årig man som anhölls senare. På tisdagen häktades han, misstänkt på sannolika skäl för mord och två fall av försök till mord.

Blommor och ljus på mordplatsen vid bensinmaken Circle k i Kungens kurva. Foto: Stefan Källstigen

Konflikt mellan två gäng i Vårby gård

Den häktade 22-åringen har tidigare bott i Vårby. Åklagarens teori är att skjutningen handlar om en konflikt mellan två kriminella gäng i Vårby gård.

– Vi tror att det har kopplingar till en konflikt mellan två nätverk härstammande från Vårby. Vi har uppgifter om att den häktade tillhör en av de här grupperingarna, säger Johanna Rejdemo Storbjörk.

Det har förekommit flera olika skjutningar som har koppling till de här nätverken

Johanna Rejdemo Storbjörk, åklagare

I andra medier har det förekommit uppgifter om att konflikten har sitt ursprung i ett mord som inträffade i Vårby i januari 2017.

– Jag vågar inte uttala mig om upprinnelsen. Det finns lite olika teorier och hur långt tillbaka i tiden det går. Det vi vet är att det förekommit flera olika skjutningar som har koppling till de här nätverken.


Detta har hänt

Mitt i har kartlagt de senaste årens händelser i gängkonflikten i Vårby gård. De två männen som besköts i bilen vid macken har rört sig i kretsar som kan kopplas till flera dödsskjutningar.

 

Januari 2017 En 24-årig man skjuts ihjäl utanför Vårby simhall. Ingen åtalades för mordet. Men enligt uppgifter till tidningen Expressen ska detta mord ha startat gängkonflikten i Vårby gård.

Augusti 2017 27-åringen och den nu avlidne 25-åringen ingår i samma brottsutredning och båda döms för grovt vapenbrott till 3 års fängelse. I beslag tas automatvapen, magasin, pistol och handgranater. En 20-åring och en 21-åring förekommer i samma utredning – båda ska senare dödas i skjutningar.

21 oktober 2018 Lärarstudenten Shayan Gaff skjuts av misstag ihjäl utanför restaurang Sultan i Segeltorp. Den egentliga måltavlan tros vara en person med kopplingar till gängkonflikten i Vårby. En 26-årig man från Vårby gård döms för mordet till 18 års fängelse.

November 2018 Två män i Hallonbergen skjuts ihjäl. Den ene misstänks ha varit den tilltänkta måltavlan när Shayan sköts. Den andre, en 21-årig man, förekommer i samma dom om grovt vapenbrott från 2017 som 27-åringen och 25-åringen. Mordet är fortfarande olöst.

December 2018  Skjuts en 20-årig man i Dalen ihjäl i sitt hem. Även 20-åringen förekommer i samma dom om grovt vapenbrott som 27-åringen, den nu döda 25-åringen och den avlidne 21-åringen. En 20-årig man – som var nära vän till offret – åtalas, men frias. Enligt åklagare och polis handlar dock det här om en intern konflikt i Dalen-nätverket och har ingen koppling till Vårby.

18 januari 2020 En 25-årig man skjuts ihjäl i en bil på bensinmacken Cirkle k i Kungens kurva. Ytterligare två personer befinner sig i bilen, en kvinna och en 27-årig man. Kvinnan skadas medan 27-åringen klarar sig oskadd. En 22-årig man häktas, på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök.