Den röda längan intill parkleken Ådalen var i många år Vällingbyskolans fritidshem. Men i december 2019 lämnade skolan Bushuset, och i dag inhyser Vällingbyskolan sin fritidsverksamhet närmare skolan.

Huset är i dåligt skick och har utsatts för återkommande skadegörelse och inbrottsförsök sedan det övergavs.

– Hemlösa och andra bryter sig in och använder huset som tillfälligt boende. Trots att både vi och polisen konfronterat personerna så återkommer problemen. Inbrottstjuvarna tycks vara relativt rutinerade och blir allt duktigare på att ta sig in, säger Johan Olsson, administrativ chef på Vällingbyskolan, som fortfarande har visst tillsynsansvar.

– Är man desperat och det är tio grader kallt ute så försöker man ju bryta sig in.

Hur upptäcks detta?

– Det kan vara krossade fönster eller kvarglömda sprutor som missbrukare använt. Sådant kan hittas.

Trots att de 175 kvadratmeter stora lokalerna stått tomma i två år betalar utbildningsnämnden alltjämt lokalhyra till kommunala skolfastighetsbolaget Sisab (Skolfastigheter i Stockholm AB).

Skolorna inte intresserade

Men enligt Teddy Söderberg, grundskolechef i Hässelby-Vällingby, är utbildningsförvaltningen inte längre intresserade av lokalen.

– Skicket är inte tillräckligt bra. Vi kommer att säga upp lokalen inom en snar framtid och vill givetvis komma ur hyreskostnaden.

Thomas Pella Bergsell, kommunikationschef på Sisab, vill hitta en lösning.

– Om inte utbildningsförvaltningen vill ha kvar huset så får vi hitta någon annan hyresgäst. Kanske öppnar det upp för samtal med Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning. Men det är spekulationer. Fastigheten är i dåligt skick och något måste göras med den. Vi vill helst ha skolverksamhet där, säger han.

Väktare har ryckt ut

En kvinna som bor granne med huset tycker det är tråkigt att inget görs med huset.

– Väktare har varit här efter skadegörelsen som skett och jag är rädd att detta bara förfallet mer, säger hon till Mitt i.

Huset drar till sig folk under kvällar och nätter, berättat hon.

– Det har blivit en sorglig och lite otrygg plats. Man vill inte att barnen ska leka där längre.