Drabbat. Högdalsborna har fått stå ut med strömavbrott under våren. I höst väntas problemet vara löst. Foto: Sigrid Malmgren

Gammal elstation bakom strömavbrott i Högdalen

Sedan årsskiftet har Högdalen drabbats av åtta strömavbrott. Men nu byggs en ny elstation i Gubbängen för att säkra ström till Högdalen och Bandhagen.

  • Publicerad 01:15, 3 jun 2021

– Vi har haft otur med en del avgrävda kablar, kabelfel och andra tekniska problem i vinter. Dessa har fått större konsekvenser än vanligt, vilket beror på problem som härleds till en äldre fördelningsstation, säger Jesper Liveröd, presschef på Ellevio.

Han berättar att fördelningsstationen, en slags hubb som försörjer området med el, byggdes på 1950- eller 1960-talet. 

– Den är anpassad för dåtidens behov. Sedan dess har samhället utvecklats, det har byggts mycket, fler verksamheter behöver el och elnät, och fördelningsstationen har blivit känsligare för störningar. Vi har försökt att hitta lösning men har nu valt att bygga en ny station i Gubbängen, säger Jesper Liveröd.

Klar i september

Den nya stationen ska stå färdig i september. Då ska Högdalenborna få bättre elförsörjning än hittills i år.

– Efterfrågan på el ökar ständigt. Det ska byggas tusentals nya laddplatser för elbilar, tunnelbanan byggs ut och det kommer nya stadsdelar. Vi måste investera mycket för att hänga med i utvecklingen. Det gör vi i Gubbängen, säger Jesper Liveröd.

Vårens strömavbrott i Högdalen beror alltså inte på den kapacitetsbrist som kan uppstå i Stockholm, som bland annat Mitt i skrivit om tidigare.