Louise Malmros återbrukar gamla textilier. Foto: Läsarbild Henna Ohranen

Gamla textilier får nytt liv hos Louise

Rönningebon Louise Malmros är skinnsömmerskan som utbildade sig till textillärare men nu driver ett hantverksföretag där hon återbrukar gamla kläder och andra textilier i tekniken chenille. – Hantverk och återbruk av olika slag har intresserat mig så länge jag kan minnas, säger Louise Malmros.

  • Publicerad 10:01, 9 jun 2018

Louise Malmros flyttade till Rönninge för åtta år sedan. Hon bor i ett hus från det tidiga 1900-talet, inte långt från där Läcks gamla plantskola låg.

– Jag tycker att detta är ett fantastiskt område, många har bott här länge och kan berätta om hur det har varit, säger Louise Malmros.

Till vardags jobbar hon som påklädare på Dramaten, men bara på halvtid. Hon vill ha tid till sit textilhantverk, chenille.

Jag hittade tekniken när jag gick på textillärarutbildningen och blev blixtförälskad.

Louise Malmros

– Chenille är inte så vanligt i Sverige. Det är en kusin till trasmattan, men görs med symaskin i stället för med vävstol. Man syr ihop flera lager tyg och klipper sedan upp tygerna på olika sätt. Slutresultatet syns först efter man har tvättat arbetet i maskin och ruggat upp det med en borste. Det blir lite lurvigt, rufsigt och randigt, berättar Louise, som arbetat med tekniken i tjugo år.

– Jag hittade tekniken när jag gick på textillärarutbildningen och blev blixtförälskad.

Under åren har Louise Malmros upptäckt att många människor har svårt att slänga vissa kläder, kläder som bär på minnen, till exempel från en nära anhörig som gått bort eller kläder som har burits vid viktiga tillfällen.

Intresset ökar

– Det har fallit sig naturligt att jag har börjat göra minnesföremål av sådana kläder. De som kommer till mig vet oftast inte riktigt vad de vill ha men jag brukar ge några förslag på vad som är möjligt att göra utifrån just deras textilier. Kuddar eller en tavla är det vanligaste.

Louise Malmros märker att intresset för minnesföremål ökar, och hon hoppas kunna arbeta ännu mer med det i framtiden.

Fler miljömedvetna

– Jag tror också att många människor blir alltmer miljömedvetna. Textilindustrin är en av de större källorna till klimatutsläpp i världen, ändå ökar inköpen av textil per person och år i Sverige och vi slänger alltmer kläder i soporna, trots att de är fullt användbara. Det är inte klokt.

I bouppteckningar från 1800-talet noterades ofta varje klädespersedel och tygtrasa som den avlidne lämnade efter sig.

– Jag önskar att vi kunde värdera kläder på samma sätt idag och inte bara slänga en skjorta för att vi tröttnat på den, säger Louise Malmros.

Ett exempel på vad man kan göra med tekniken chenille. Foto: Louise Malmros

Fakta

Det här är Chenille

Chenille är det franska ordet för larv. Larvens mjuka, dragspelslika päls liknar textilhantverket med samma namn. 

Chenille består av ett bottentyg, som flera lager tyg sys fast på. Tygerna klipps sedan upp på olika sätt. Slutresultatet syns först efter att arbetet tvättats och ibland ruggats med borste. 

Källa: louisemalmros.com
Visa merVisa mindre