Gamla stan fylldes av knytblusar vid protest

Hundratals människor – många i knytblus – protesterade idag mot Svenska Akademien utanför Börshuset på Stortorget i Gamla stan. Ropen från folkmassan talade sitt tydliga språk: ”Avgå alla!”.

  • Publicerad 17:06, 19 apr 2018

Klockan 17 på torsdagskvällen samlades tusentals människor utanför Svenska Akademiens hemvist i Börshuset, på Stortorget i Gamla stan. Överallt bar människor knytblus, såväl kvinnor som män, för att stötta Sara Danius och protestera mot Svenska Akademien.

– Vi visar att vi är en stark opinion som inte bara accepterar läget. Att vi inte bara ser på när kvinnor får klä skott för mäns grisiga beteende. Det är nästan symboliskt att det är en tidsera som stannat där inne och här ute pågår det något helt annat, säger initiativtagaren Cissi Wallin till Mitt i och pekar upp mot Börshuset.

Hade ni väntat er den här uppslutningen?

– Inte så här! Jag brukar vara försiktigt optimistiskt men den här uppslutningen är otrolig, säger hon.

Cissi Wallin är glad över uppslutningen. Foto: Erik Lejdelin

Stämningen var positiv och glad under manifestationen men under talen brusade ilskan upp. Människor ropade ut sitt missnöje med orden ”avgå alla” och ”krossa patriarkatet”.

– Jag är här för att stödja saken. Det var väldigt bra talare och det var skönt att höra att allting planerades och ordnades väldigt snabbt, säger Samuel Granlund, 26.

Samuel Granlund visade sitt stöd genom att bära en knytblus. Foto: Erik Lejdelin

”Vi skrek fan så att rutorna skallrade”

Dea Lundström.

– Det kändes självklart att komma hit och visa systerskap. Jag är jätteglad att det kommit så många, jag har haft gåshud flera gånger under talen, säger Dea Lundström, 22.

Tror du att er manifestation kommer att påverka människorna inne i Börshuset?

– Det hoppas jag, vi skrek fan så att rutorna skallrade. Jag hoppas att de tar åt sig och lyssnar, säger hon.

Dea Lundström kom till torget för att visa systerskap. Foto: Erik Lejdelin

Folkmassan hade inte tillåtelse att stå på trappan till Börshuset. I stället lyckades man snickra ihop ett podium i trä kort innan manifestationen.

”Det är en ny tid nu, det är dags för knutna blusar och knutna nävar.”

Rossana Dinamarca.

Journalisten Alexandra Pascalidou tillsammans med Rossana Dinamarca (V). Foto: Erik Lejdelin

Politiker från flera olika partier ställde sig på podiet för att tala till de jublande massorna. Rossana Dinamarca (V) som var först ut sa bland annat att hon tröttat på män som Horace Engdahl och att det var dags för en förändring.

– Det är en ny tid nu, det är dags för knutna blusar och knutna nävar.

Bakom initiativet står förutom medieprofilen Cissi Wallin också kriminologen Nina Rung och föreläsaren Kristina Wicksell. De skapade ett upprop på Facebook som uppmanade människor att samlas för en manifestation ”för att göra upp med tystnadskulturen, elitismen och gubbväldet en gång för alla!”.