Stängda butiker har blivit ett vanligt inslag i Gamla stan. Naeem Awan är en av många företagare som går på knäna när turisterna uteblir. Foto: Pekka Pääkkö

Gamla stan en spökstad i coronans spår: ”Katastrof”

Turistmagneten är öde. Butiker och krogar håller stängt i Gamla stan och tomma dagskassor har blivit företagarnas ständiga huvudvärk. Nu kräver de ett lokalt krispaket för att rädda stadsdelen.

  • Publicerad 10:03, 14 apr 2020

Renfällar, Pippi-dockor och dalahästar. Naeem Awan har tusentals prylar i sin souvenirbutik på Västerlånggatan. Men i kassan är det noll.

– Vi har inga kunder, bara räkningar att betala. Jag fortsätter att hålla öppet, för man hoppas varje dag att det ska komma in någon, men det gör det inte. Det är katastrof, säger Naeem Awan.

Många småbutiker i kvarteret har stängt. Mitt över gatan säljer – åtminstone vanligtvis – far och son Masood och Ali Minhas Måleråsglas. De har flera butiker i Gamla stan.

Turisterna älskar den småländska designen, berättar de, till och med Bill Clinton har varit här och shoppat.

Men nu är det ingen idé att ha öppet.

Masood Minhas och Ali Minhas håller butiken stängd sedan några veckor.

– Nej, nej. Det är heldött. Man håller stängt för att få ned elräkningarna. Vi lever ju på turismen, men alla kryssningsfartyg är inställda och folk får inte resa. Samtidigt har man en kvarts miljon i utgifter varje månad. Det går inte ihop, säger Masood Minhas.

”Mitt livsverk”

På tvärgatan Stora Nygatan låser Vijay Khajuria upp sin butik Pashmina som säljer kashmirsjalar och kläder. I mobilen håller hon koll på intäkterna: fyra kunder sedan 17 mars.

Hon har just permitterat en anställd och försöker ta privata lån för att klara sig. Men det räcker inte.

Vijay Khajuria har två butiker och en glassbar i Gamla stan. Textilaffären har haft fyra kunder sedan 17 april.

– Det här är mitt livsverk, jag har kämpat i 16 år. Tanken på att förlora allt är väldigt jobbig. Min hyresvärd är snäll, men har inte ekonomi att sätta ned hyran. Vi företagare behöver hjälp om vi ska överleva och inte gå i konkurs.

Demonstration varje måndag

I måndags demonstrerade Gamla stans företagare på Mynttorget för att sätta ljus på problemet. De vill ha hyresfritt eller rabatt på hyran så länge coronakrisen håller i sig och lägre arbetsgivaravgifter i ett särskilt krispaket för stadsdelen.

Vijay Khajuria, Masood Minhas , Gulam Dogar, Gabi Rashid, Naeem Awan hoppas att politikerna agerar.

– Vi kommer att fortsätta demonstrera varje måndag tills politikerna lyssnar. Staten måste hjälpa till om Gamla stan ska få leva, och det är bråttom. Det som presenterats i krispaketen kanske funkar för de företagare som tappat lite, men vi har ju tappat allt, säger företagaren Gulam Dogari.

Vi går ett par gränder upp och ned. Också på fik och krogar sitter stängt-skyltar på dörrarna. Mörka tider, konstaterar krögaren Emanuel Sürer på restaurang Paganini när vi tittar in vid lunchtid.

”Man känner sig maktlös”, säger krögaren Emanuel Sürer.

– Det ska vara knökfullt nu. Vi är glada att stammisarna kommer hit. Men fortsätter det såhär ett par månader så går det ju inte ihop. Man känner sig maktlös, säger han.

”Som en spökstad”

Det är glest med stockholmare på gatorna. Några transporter kommer med varor, tomma bord står på nyutställda uteserveringar. Gabi Rashid pekar ut sina smyckesaffärer som nu har jalusierna nere. En rejäl kontrast till en normal, coronafri aprildag, när gator och gränder myllrar med folk.

– Säsongen ska ju börja nu. Vi företagare i Gamla stan brukar beskriva det som att vi är björnar som går i ide efter sommaren och kryper fram igen på påsken när allt börjar igen, säger han och gör en till dyster liknelse:

– Det brukar ju anordnas spökvandringar här. Nu känns det som att man vandrar runt i en spökstad varje dag.