Gamla och sjuka drabbas hårt av elavbrotten

Invånare och verksamheter i Huddinge har drabbats hårt av den senaste tidens strömavbrott – däribland många äldre och sjuka. Nu ser kommunen över sin beredskap. – Det finns anledning att se över om den behöver bli bättre, säger Sven Tillman, säkerhetschef på kommunen.

  • Publicerad 09:27, 2 feb 2016

I serviceboendet på Diagnosvägen 4 i Flemingsberg räknar man till fyra långa strömavbrott, bara sedan i höstas. Här har äldre och sjuka suttit fast i hissen och varken kunnat ta sig upp eller ner för trapporna på flera timmar i det åttavåningar höga huset.

Många påverkas hårt av att temperaturen inne snabbt sjunker och att medicinsk utrustning och trygghetslarm inte fungerar. Oron inför ett nytt elavbrott är nu stor.

Dragica Markovica som bor på sjunde våningen är rädd varje gång hon ska gå hemifrån.

– En gång fastnade jag i hissen. Jag fick panik, men lyckades banka så hårt på dörren att någon hörde och kunde kalla på hjälp. Jag har diabetes så sockret rusade och jag fick hjärtklappning. Jag trodde att jag skulle dö, säger hon.

Entesar Hashims pappa bor också i servicehuset, och när hon åkte dit för att hjälpa honom under det 13 timmar långa elavbrottet i julas så fick hon även hjälpa tre äldre damer som inte hittade hem i mörkret.

– De bodde nästan högst upp i huset och varken vågade eller orkade gå upp på egen hand. En annan hyresgäst drabbades av stark oro av mörkret och vi fick trösta honom, säger hon.

Vid extraordinära händelser, såsom de långa strömavbrotten som drabbat Huddinge, ska det enligt lag finnas beredskap så att viktiga funktioner i samhället ändå fungerar. Prioriterat i kommunen är områden såsom vård- och omsorg, vattenförsörjning och att invånarna ska kunna komma i kontakt med kommunen.

Och delvis med anledning av de många stora avbrotten så drog kommunen i förra veckan i gång ett projekt för att se över beredskapen.

– Även om en beredskap är bra ska man alltid se över vad som kan bli bättre. Förutsättningar ändras och en kommun kan bli mer utsatt, säger Sven Tillman, säkerhetsansvarig på kommunen.

I Huddinge finns det viss reservkraft, men om den får anses tillräcklig nu med anledning av de återkommande elavbrotten har Tillman svårt att svara på.

– Det är omöjligt att säga vad som är tillräckligt. Rent krasst är det så att ju mer reservkraft man har, desto mindre känslig är man i utsatta lägen. Men det är också väldigt dyrt med reservkraft. Man får väga kostnad med risk och sårbarhet, säger han.

Just Flemingsberg är extra hårt drabbat av strömavbrott, enligt Thomas Holmsten som är elansvarig på kommunala fastighetsbolaget Huge. Och kommunen har nu tagit kontakt med Huge om att placera ut reservkraft i området.

– Det blir struligt i samhället vid de här stora avbrotten. Kommunen verkar ha kommit till insikt om att det är dags att se över det här. Nu behöver vi bara veta när, hur och var kommunen vill ha reservkraften, säger han.

De boende i servicehuset på Diagnosvägen har också efterfrågat reservaggregat, men hittills fått nej.

– De utsatta adresserna känner vi till och vi åker direkt dit vid elavbrott för att manuellt köra ner hissarna och kolla så att ingen sitter fast, säger Greger Nilsson, fastighetschef på Huge.

Nya kablar ska minska avbrotten

Många av elkablarna i Huddinge är i dåligt skick, och i går började Vattenfall byta ut dem.

– Vi är väl medvetna om problemet och det är prioriterat på högsta nivå, säger Mikael Björnér på Vattenfall.

Den senaste tidens elavbrott i Huddinge har berott på kabelfel, enligt Vattenfall.

– Det är givetvis frustrerande för alla som drabbas. Huddinge är en väldigt avbrottsdrabbad kommun, det ska vi inte sticka under stol med, säger Mikael Björnér, pressansvarig på Vattenfall.

Enligt honom har Vattenfall identifierat vilka kablar som är i dåligt skick och behöver bytas ut. Och i går påbörjades arbeten i Fullersta, Huddinge centrum, Huddinge sjukhus och Visättra.

– Vi säkerställer så långt det går, men det kan bli tekniska fel och vi kan aldrig friskriva oss från att det inte händer, säger Mikael Björnér.

Många invånare har också hört av sig till kommunen för hjälp. Enligt Anders Lindelöf, förvaltningsdirektör, finns det två typer av relationer mellan kommunen och Vattenfall. Dels som kund, dels som representant för de som bor och verkar inom kommunen.

– Vi kan förmedla synpunkterna och missnöjet och säga att det inte är skäligt att det blir sådana här avbrott, säger Lindelöf.

Fakta

Så mycket ersättning har du rätt till

4 timmar: 500 kr (gäller bara Vattenfall)

12-24 timmar: minst 900 kr

24-48 timmar: minst 1 800 kr

48-72 timmar: minst 2 700 kr

72-96 timmar: minst 3 600 kr

96-120 timmar: minst 4 500 kr

120-144 timmar: minst 5 400 kr

Källa: Elbolagen
Visa merVisa mindre