
Gamla Stäketbron har snart gjort sitt. Foto: Åsa Sommarström
Gamla broar måste lagas eller bytas – annars stannar länet
När broar går sönder blir det snabbt kaos. Trafikverket håller därför hård koll på 1 200 broar i Stockholms län. Några av dem måste snart renoveras grundligt – eller bytas ut. Andra måste breddas rejält för att klara trafiken.
- Nyheter
- Publicerad 05:00, 16 mar 2020
När Stäketbron invigdes 1926 var den toppmodern. Den öppningsbara bron, mellan Upplands-Bro och Järfälla, var i många år den enda över Stäksundet, och tillräcklig för sin tids trafik.
Nu är den i stället en besvärlig patient. Trafikverket har lappat och lagat i många år, men den slitna betong- och stålkonstruktionen är bortom räddning.
Gamla Stäketbron är i mycket dåligt skick. Foto: Åsa Sommarström
– Om fem år ska den vara utbytt mot en ny bro. Den ska också vara öppningsbar och den ska hålla i minst 120 år. Fram tills dess fortsätter vi att göra livsuppehållande åtgärder, säger Louay Melki, projektledare vid Trafikverket och ansvarig för brounderhållet i Stockholms län.
Kaotiskt efter olyckor
Stäketbron är en av 1 200 broar som Trafikverket förvaltar i Stockholms län. Att hålla dem i gott skick är ett digert arbete. Och helt nödvändigt, för om broar plötsligt slutar fungera blir det snabbt kaotiskt.
Exempel saknas inte. 2005 lamslogs trafiken när ett fartyg körde på Essingeleden. 2016 höll delar av Södertäljebron stängt i två månader sedan en en lastbil kraschat i in bron. I januari i år blev köerna enorma när Skurubron stängdes under rusningstrafik, sedan en sprängning gått fel.
Bilköer när Skurubron stängdes av i januari. Foto: Stefan Källstigen
Det här berodde på olyckor men visar hur akut trafikläget kan bli om ålderstigna broar inte lagas i tid.
Några ras (som i Genua i Italien) finns det dock ingen risk för i Stockholm, betonar Louay Melki.
– Vi håller god koll på våra broar. Minst vart sjätte år gör vi huvudinspektioner. Däremellan gör vi särskilda inspektioner där vi ser över skador som vi känner till. Sedan renoverar vi, enligt en underhållsplan som löper fem år i taget, säger han.
Essingeleden lagas ständigt
Trafikverket lagar mellan 50 och 100 broar varje år i Stockholms län. Många byggdes på 1960- och 70-talen och börjar alltså bli till åren. Trasiga kantbalkar, slitna brofogar och läckande tätskikt hör till de vanligaste skadorna. Bjässen i sammanhanget är Essingeleden.
Den invigdes 1966, avsedd för 80 000 fordon per dygn. I dag trafikeras den av cirka 140 000. Stora reparationer har gjorts de senaste 15 åren, av bland annat brofogar och brolager. Fler är på väg.
– Under en period var fordon över 60 ton förbjudna på flera av Essingeledens broar, men vi har ökat bärigheten successivt. I dag är kvaliteten på dem hyfsad. Vi håller noga kontroll på hur de utvecklas och renoverar efter hand, säger Joachim Jacobsson, projektledare på Trafikverket och ansvarig för Essingeleden och alla öppningsbara broar i länet.
Vårbybron stod klar 1996 men håller redan på att bli för liten. Foto: Åsa Sommarström
Två broar breddas
När Förbifart Stockholm är klar 2030 ska trycket på Essingeleden minska, är kalkylen. På andra broar väntas belastningen däremot öka, på grund av ökad trafik i och med Förbifarten. Både Vårbybron och Södertäljebron ska byggas ut för att klara det.
– Södertäljebron är för trång redan i dag, med sina två körfält. Därför ska den få tre körfält i båda riktningarna, säger Joachim Jacobsson.
Södertäljebron (motorvägsbron till vänster). Foto: Åsa Sommarström