Det har spekulerats, planerats och förhandlats. Men nu står det klart att krögaren Jesper Konstantinov, en av grundarna till Urban Deli, slår upp portarna till en ny krog i det gamla biblioteket i centrum.

Kontraktet med fastighetsägaren Grosvenor Europe tecknades i förra veckan.

– Jag känner att den där naturliga mötesplatsen saknas här på ön. Vi vill ha ett ställe som lever dagens alla timmar. Hit ska du kunna gå och ta en morgonfika själv och ändå träffa någon du känner, äta middag, eller ha världens härligaste aw med 20 polare, säger han.

Fastighetsägaren Grosvenor drömde redan tidigare om en mötesplats liknade Urban Deli i Lidingö centrum.

https://www.mitti.se/nyheter/drommer-om-urban-deli-sa-vill-agaren-utveckla-lidingo-centrum/lmsga!6517663/

– Det här har varit värt att vänta på. Vi är övertygade om att de motsvarar de högt ställda förväntningar som Lidingöborna har. Handen i handsken tror vi, säger Carl Strufve, nordenchef för Grosvenor Europe.

Vill ha skön atmosfär

Jesper Konstantinov är en av dem som ligger bakom Urban Deli som öppnade sin första restaurang på Nytorget 2009. Det är känslan därifrån han vill återskapa i den nya krogen som han kallar Biblioteque.

– När jag var med och drog igång Urban Deli på Nytorget blev det snabbt en atmosfär där alla träffades och hade mycket socialt umgänge.

Då bodde han på Nytorget.

– Vi älskade det. Men med två små barn lämnar stan litet att önska.

Familjen började leta hus och när fruns brors hus på Lidingö blev ledigt flyttade de dit.

– Jag halkade över bron på ett bananskal och har inte sett tillbaka sedan dess. Här finns allt du vill för en barnfamilj. Men det slog mig att jag hade ingenstans att träffa vänner annat än hemma. Jag åkte till stan och träffade kompisar.

Hängde i bibblan med barnen

Drömmen om att öppna något på ön - en suburban deli - började gro. Bland lokalerna han spanade på fanns det gamla biblioteket.

– Jag var här och hängde med barnen när det var bibliotek. Jag tyckte redan då att det var en fantastisk lokal med stora fönster och öppen planlösning. Och en dag stod lokalen tom.

Ambitionerna för nya Biblioteque är högt ställda.

– Krog och restaurang handlar om mycket mer än maten och drycken som serveras. Det är det, i kombination med en skön atmosfär som gör det till en unik upplevelse.

Designmässigt kommer biblioteket också får sig en ansiktslyftning.

– Det ska bli lika snyggt och cool, härligt och trevligt som en krog i stan. Vi vill ta innerstan till Lidingö.

https://www.mitti.se/nyheter/nu-ar-det-klart-tva-restauranger-i-gamla-biblioteket/reptix!Y2KFkvwnfhFc1@hi0ut7HA/