Strålande. Viktor Ronsten från Örebro är med tack vare ett vad med kompisen. När han slåt ut bollen dyker solen äntligen fram. Foto: Eira Desax

Galna golfare gick hundra hål i spöregn

I högt tempo och med flera ombyten. Mitt i hängde med när 39 spelare gick hundra hål på Stockholms golfklubb i Danderyd – i regn.

  • Publicerad 10:37, 26 jul 2022

Jag lämnade bagen och sprang fram till greenen

Regnet har pågått sedan tidig morgon, solen lyser med sin frånvaro. 39 tappra spelare knaprar kexchoklad och försöker hålla humöret uppe.

I dag ska de spela hundra hål.

– Det är en världsunik tävling. Golf kan ses som en gubbig och långsam sport, men det behöver den inte vara. Så klart finns det vissa som tycker att det är lite knäppt, säger Jonas Widegren, klubbchef för Stockholms golfklubb.

Mitt i prick. Elias Petterson lyckades med det omöjliga och satte en hole in one under tävlingen. I pausen gäller det att putsa klubborna för att hålla spelet uppe. Foto: Eira Desax

Jonas Widegren, Klubbchef. Foto: Eira Desax

"Jag har tappat räkningen"

De startade redan klockan 03.00 i Kevinge och när Mitt i besöker banan har de gått runt 50 000 steg och klarat av närmare 75 hål.

Det märks på flera spelare att regnet tagit på krafterna.

– Jag har tappat räkning nu. Det är trampdynorna som tar mest stryk för vi har ett gott snack i gruppen, säger Marcus Lodin, en av deltagarna.

Tävlingen är en så kallad flaggtävling och alla spelare tilldelas ett antal slag, beroende på handikapp. Vinner gör den som spelat flest antal hål när alla ens slag tar slut.

Det gäller att hålla ett högt tempo då banan ska spelas på nästan halva tiden. Är man för långsam får man en tidsvarning och då gäller det att öka takten.

– Det är även lite friare regler, vi bjussar på sista putten om den är inom en halv meter från hål. Sen får man inte leta boll lika länge, säger Jonas Widegren.

På bild Marcus Lodin (tv) och Elias Petterson (th) Foto: Eira Desax

Det har varit en mer utmanande tävling än någon kunde tro, då regnet förföljt dem sedan tidig morgon. Något som skor och sockar vittnar om. Elias Petterson på bild. Foto: Eira Desax

Tävlingen i korthet

Andra året som tävling går av stapeln. Idén kläcktes i bastun 2019 av Tobias Hindersson och Johan Stille.

I tävlingen spelar man runt 100 hål på en dag, från tidig morgon till sen kväll.

Flaggtävling går ut på att se hur långt på golfbanan man kommer på bestämt antal slag. När du slagit dina slag, banans par plus ditt spelhandicap, sätter du ner din flagga. Vinner gör den som spelat flest antal hål. Sen kan man självklart gå klart banan!

2022 vinnare blev Olle Widegren genom att sätta bollen på det 101:a hålet. Klockan var då 22:10.

Visa merVisa mindre

Hole in one

Flera på banan har Stockholms golfklubb som hemmaklubb. Men vissa har rest långväga för att vara med i den något udda tävlingen. Viktor Ronsten från Örebro är här tack vare ett vad.

– Det brukar alltid bli så här. Jag och min vän slog vad, och sen backar ingen ur och nu står vi här, säger han.

– Tack vara ett vad har vi även åkt Vätternrundan men en tandemcykel, säger han.

En av de största framgångarna har Elias Petterson stått för. Han ser nöjd ut i den vita stråhatten han köpt i Spanien. Yngst i tävlingen och i dag har han även lyckats göra sitt livs första hole in one.

– Det är ju helt magiskt, jag lämnade bagen och sprang fram till greenen. Jag har varit nära några gånger men i dag hände det.

Om några timmar, runt tio på kvällen ska tävlingen avlutas nära klubbhuset, då välkomnas även publiken. Innan dess blir det pytt i panna och en öl.

På "det vackraste hålet av alla", enligt Jonas Widegren, kommer den äntligen fram: solen.

– Jag har bytt kläder tre gånger i dag. Nu kanske vi kan torka upp. Äntligen, känner jag bara, äntligen, säger deltagaren och slår i väg bollen. Bara dryga 25 hål kvar.