Regnet har pågått sedan tidig morgon, solen lyser med sin frånvaro. 39 tappra spelare knaprar kexchoklad och försöker hålla humöret uppe.

I dag ska de spela hundra hål.

– Det är en världsunik tävling. Golf kan ses som en gubbig och långsam sport, men det behöver den inte vara. Så klart finns det vissa som tycker att det är lite knäppt, säger Jonas Widegren, klubbchef för Stockholms golfklubb.

"Jag har tappat räkningen"

De startade redan klockan 03.00 i Kevinge och när Mitt i besöker banan har de gått runt 50 000 steg och klarat av närmare 75 hål.

Det märks på flera spelare att regnet tagit på krafterna.

– Jag har tappat räkning nu. Det är trampdynorna som tar mest stryk för vi har ett gott snack i gruppen, säger Marcus Lodin, en av deltagarna.

Tävlingen är en så kallad flaggtävling och alla spelare tilldelas ett antal slag, beroende på handikapp. Vinner gör den som spelat flest antal hål när alla ens slag tar slut.

Det gäller att hålla ett högt tempo då banan ska spelas på nästan halva tiden. Är man för långsam får man en tidsvarning och då gäller det att öka takten.

– Det är även lite friare regler, vi bjussar på sista putten om den är inom en halv meter från hål. Sen får man inte leta boll lika länge, säger Jonas Widegren.

Hole in one

Flera på banan har Stockholms golfklubb som hemmaklubb. Men vissa har rest långväga för att vara med i den något udda tävlingen. Viktor Ronsten från Örebro är här tack vare ett vad.

– Det brukar alltid bli så här. Jag och min vän slog vad, och sen backar ingen ur och nu står vi här, säger han.

– Tack vara ett vad har vi även åkt Vätternrundan men en tandemcykel, säger han.

En av de största framgångarna har Elias Petterson stått för. Han ser nöjd ut i den vita stråhatten han köpt i Spanien. Yngst i tävlingen och i dag har han även lyckats göra sitt livs första hole in one.

– Det är ju helt magiskt, jag lämnade bagen och sprang fram till greenen. Jag har varit nära några gånger men i dag hände det.

Om några timmar, runt tio på kvällen ska tävlingen avlutas nära klubbhuset, då välkomnas även publiken. Innan dess blir det pytt i panna och en öl.

På "det vackraste hålet av alla", enligt Jonas Widegren, kommer den äntligen fram: solen.

– Jag har bytt kläder tre gånger i dag. Nu kanske vi kan torka upp. Äntligen, känner jag bara, äntligen, säger deltagaren och slår i väg bollen. Bara dryga 25 hål kvar.