Skiss på hur bassängen kan se ut, om förslaget blir verklighet. Foto: Läsarbild ​Anders Berensson Architects

Galna förslaget: Pool mot Riddarfjärden

Hotta upp kajen i Munkbrohamnen med pool och food trucks, tycker Karin Ernlund (C). – Det är helt klart realistiskt, säger hon. Men borgarrådet Jan Valeskog (S) sågar idén.

  • Publicerad 11:36, 17 aug 2018

Vid ena uppgången till Gamla stans tunnelbana mot Riddarfjärden ligger Munkbrohamnen. Platsen är lite bortglömd. Det fanns för tio år sedan planer från staden att bygga kafé och restaurang här. Men planerna rann ut i sanden.

Här låg tidigare även en helikopterplatta på vattnet, men den plockades bort vid årsskiftet då avtalet med Arlanda helikopter gick ut.

Munkbrohamnen vid tunnelbanestationen i Gamla stan. Helikopterplattan till höger i bild är nu borta. Foto: Most Photos

Vill ha mer folkliv

Centerpartiets gruppledare i Stockholms stad, Karin Ernlund, vill se mer liv och rörelse på kajstråket – och ger nu förslaget att bygga en utomhuspool.

– Det är en väldigt vacker plats, med en vacker vy. Men väldigt få Stockholmare går där på baksidan av tunnelbanestationen. Det finns en enorm potential längst kajen, speciellt nu när helikopterplattan är borta, säger hon.

Skisserna på bassängen är framtagna av en arkitektbyrå.

– Tanken är att man ska bada i en pool. Men känslan ska vara att man badar i Riddarfjärden, säger Karin Ernlund.

Hur realistiskt är förslaget?

– Det är helt klart realistiskt. Liknande typer av bad finns i andra städer, som Göteborg och Köpenhamn, säger Karin Ernlund.

Förutom bassängen vill hon även gärna se food trucks, fler bänkar, bättre belysning och fler planteringar vid Munkbrohamnen.

Vill hellre ha en kaj för båtar

Men Jan Valeskog (S), stadsbyggnadsnämndens ordförande, tror dock inte på idén med en pool. Istället vill han att kajen i första hand används för båttrafik, som till exempel pendelbåtar.

– Att ha en pool där båtar går är inte särskilt realistiskt. Och jag tror jag får med mig centern i landstinget på det, att det är viktigare med båttrafiken, säger Jan Valeskog.

– Vi behöver vara rädda om de kajer som vi har kvar som går att använda för sjötrafik, fortsätter han.

Tror på pool och sjötrafik

Gustav Hemming (C), skärgårdslandslandstingsråd i landstinget säger dock att han tror att pool och båtar kan kombineras. 

– Centerpartiet i landstinget vill ha ha mer pendelbåtstrafik i Stockholm och kajen vid Gamla Stans t-bana en viktig bytespunkt i våra förslag. Men det utesluter inte en badplats i form av en bassäng vid den 150 meter långa kajen. Tvärtom kan det öka folklivet och stärka attraktiviteten vid Munkbrohamnen, skriver han i ett mejl till Mitt i.