Gallring. Buskar utmed den här gångvägen i Tallkrogen, och på flera andra ställen i Farsta stadsdel, ska gallras bort och ersättas med gräs. Foto: Farsta stadsdelsförvaltning

Gallring på g – trygghetsmiljon ska ge fri sikt i Farsta

Lagom till den mörka årstiden har Farsta stadsdel fått en miljon kronor till att gallra bort murriga buskage som skapar otrygghet längs gång- och cykelvägar.

  • Publicerad 16:19, 15 okt 2020

Känner du dig otrygg när du är ute och går på småvägar på kvällarna?

Kanske kan det bli ändring på det. Farsta stadsdelsnämnd får en miljon kronor för att förbättra sikten på fem platser längs parkvägar och gångstråk. Pengarna delas ut av kommunstyrelsens trygghetsutskott.

Bättre sikt ska ge ökad trygghet

Bidraget kommer att användas till att gallra bort skymmande vegetation och ersätta den med nya planteringar, främst gräs eller lägre marktäckande buskar. Syftet är att öppna upp landskapet och skapa bättre sikt.

De aktuella platserna har valts ut bland annat efter trygghetsvandringar och dialog med polisen. Totalt handlar det om en yta på nästan 2000 kvadratmeter på fem platser i Farsta stadsdelsområde: Fagersjö, Farsta, Farsta strand, Gubbängen och Tallkrogen.

– En stadsmiljö där stockholmarna känner sig trygga är en viktig del i vårt breda trygghetsarbete, säger trygghetsborgarrådet Erik Slottner, KD, i ett pressmeddelande.

Sätter igång direkt

På Farsta stadsdelsförvaltning gläds man åt bidraget – som kom i grevens tid.

– Vi måste göra det här innan nyår eftersom pengarna hör till årets budget. Det hade inte skadat om vi fått veta det lite tidigare, säger Jan Ekman, parkingenjör.

Här ska det gallras

Fagersjö (runt bollplanen mellan Ejdervägen och Havsörnsvägen)

Farsta (mellan Farstagången och Magelungsvägen)

Farsta strand (vid Ullerudsbacken/Högerudsbacken)

Tallkrogen (mellan parklek och gångväg nära Kaggeholmsvägen)

Gubbängen (skymmande buskar på Lingvägen nära Gubbängstorget)

Visa merVisa mindre