Johannes Jakob har tappat en fjärdedel jämfört med samma tid förra året. Foto: Wilhelm Jaresand

Gågatan pajar för butiken: ”Sämsta på tio år”

Butikens omsättning har minskat nästan en fjärdedel sedan Nybrogatan blev gågata. Allt på grund av ett missförstånd. – Staden verkar inte bry sig, säger butikens ägare Johannes Jakob.

  • Publicerad 17:20, 24 jul 2018

Uteserveringar, fikaplatser, blomster, mer liv i kvarteret. Sommargågatorna har hyllats från alla håll och kanter och rimmar väl med stadens bilfria ambitioner.

Den rimmar dock mindre väl med vissa butikers omsättning.

– Jämfört med förra året har jag tappat 20-25 procent. Den här sommaren är den sämsta på tio år. Minst, säger Wahlströms skrädderis ägare Johannes Jakob.

Johannes Jakob med en av sina kunder som förstått att man kanta bilen in på gågatan. Foto: Wilhelm Jaresand

Gågata inget hinder för bil

De flesta av hans kunder på Nybrogatan lämnar sina kläder med bil, och många av dem verkar alltså – helt felaktigt – tro att gågatan sätter stopp för det.

Enligt polisen Peter Enell är det nämligen fritt fram:

– Har du ett ärende eller ska lämna av någon eller något på gågatan så får du köra där. Förutsatt att inget annat står på skylten och att du kör i gångfart.

Staden verkar inte bry sig

Johannes Jakob

En av två skyltar i butiken. Foto: Wilhelm Jaresand

Tystnad från staden

Trots problemen tycker Johannes Jakob ändå att gågatan är fin, rolig och gör att det känns lite utomlands. Han önskar dock att staden hade tagit hans oro på allvar.

– Vi tog upp det här redan på första informationsmötet. De svarade inte på frågan utan bad mig maila istället, men de har inte svarat där heller.

Vad hade du velat se gjort?

– Att staden förtydligar med en stor skylt att man visst får köra in här om man har ett ärende. Men det har vi redan sagt och staden verkar inte bry sig.